Vakre sanger

Vokalisten Anne Lande er et nytt bekjentskap. Det er avgjort ikke pianisten Per Husby. Sammen har de i alle fall begått et vakkert knippe sanger som det oser empati av.

Publisert

Anne Lande & Per Husby

Sakte sanger

Park Grammofon/Musikkoperatørene

Etter hvert har det blitt slik at hvis man er i stand til å snakke reint, så får man også gitt ut CD. Lista har på alle vis blitt flytta mye lavere. Derfor er det ekstra hyggelig at Anne Landes debut på CD-fronten kommer fra den andre enden av skalaen: Her har vi med en kvinne å gjøre øser fra et levd liv. Det samme gjelder Per Husby. Det er bare en av årsakene til at «Sakte sanger» har blitt en inderlig opplevelse.

Dette er ikke av den type CD som lager seg sjøl og er gjort på to dager. Dette er musikk som har oppstått gjennom ekte prosesser og der ekthet preger hele forløpet og ikke minst resultatet.

Som tittelen mer enn antyder så er dette musikk som tar seg tid. Alle de 14 spora har en utprega balladeform og det er masse luft og rom i både tekstformidlinga og i tonefølget. I en verden der alt skal gå så forbanna fort og der det helst ikke skal reflekteres, så er oaser som ”Sakte sanger” stadig viktigere.

Lande og Husby har samla et knippe låter med et voldsomt spenn i seg. Jeg tror jeg kan slå fast at «Sakte sanger» er den eneste CD-en som inneholder tekster av Alf Prøysen, Inger Hagerup, Kjell Aukrust – med flere nyskrevne melodier av Husby – samt oversettelser av Antonio Carlos Jobim, Jacques Prevert, «Autumn Leaves» har blitt til «Savn», og Abbey Lincoln.

Med seg i disse stille og vâre landskapene har Lande og Husby en rekke gjester. Odd André Elveland og Bodil Niska spiller tenorsaksofon, Arve Henriksen trompet, Atle Sponberg fiolin, Stig Hvalryg og Terje Venaas bass, samt en strykekvartett på ett spor. Dette oppleves som deilig krydder og uten unntak har Husby valgt rett krydder til de forskjellige rettene.

Anne Lande synger slik at jeg tror på henne hele veien og Per Husby viser fram den mjuke sida si på et vis som jeg aldri har hørt før i dette landskapet som henter like mye fra visetradisjonen som fra jazzen. Dette er musikk og ord som spesielt de som ikke vet det vil ha svært godt av. En liten perle – intet mindre.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!