Vakre retninger

Kåre Kolve har vært med på mye i norsk musikk de siste tiåra. Her staker han ut sin egen retning.

Publisert

Kåre Kolve Quartet
Further Directions
Curling Legs/Musikkoperatørene

De som har fulgt godt med i norsk musikkliv har hygga seg mye sammen med den nå 46 år gamle tenor- og sopransaksofonisten Kåre Kolve i band som Lava, Mezzoforte og Mambo Compañeros. Han har også vært en mye benytta studiomusikant, bl.a. sammen med Ole Edvard Antonsen og Sissel Kyrkjebø.

Med sin andre cd under eget navn, ”My Direction” kom i fjor, forteller Kolve oss hvem han er innerst inne – i alle fall musikalsk. For de som har vært så heldig å støte på Kolves musikk tidligere, så kommer det ikke som noe stort sjokk at det er en melodiker av stort format vi blir invitert på ekskursjon med.

Kolve er blant de mange som har fått sin formelle utdannelse fra jazzlinja i Trondheim, noe som i seg sjøl er et kvalitetsstempel, og med seg i kvartetten sin har han en ny generasjon musikanter som har fulgt i Kolves jazzlinje-fotspor: Espen Berg på piano, Magnus Forsberg på trommer og Jo Fougner Skaansar på bass. De tre har markert seg i en rekke band og konstellasjoner allerede og holder skyhøyt nivå.

I løpet av to dager hos Jan Erik Kongshaug i Rainbow studio i Oslo tok kvartetten med seg 8 låter skrevet av Kolve og laget inderlig og vakker musikk av det. Det er åpenbart at vi har med fire musikanter å gjøre som stortrives i hverandres selskap og som har de samme musikalske idealene.

Sjøl om det er ganske stor variasjon i låtmaterialet, så er Kolves skjønnhetsideal- og søken tydelig til stede hele veien. Dette er musikk å hygge seg med og dvele til både når sola skinner og når høststormene setter inn – det er musikk med store doser empati framført av individualister og et kollektiv langt der framme.