Foto: Guro Skjelderup

Vakkert fra nord

For andre gang i år får vi en kruttsterk kandidat til årets skive – og vi er bare midtveis i januar!

Publisert

Jan Gunnar Hoff

Fly North

Losen Records/MusikkLosen

Jeg har vært så heldig å få følge karriera til tangentmannen, komponisten, bandlederen og, etter hvert også, professoren Jan Gunnar Hoff fra Bodø mer eller mindre fra starten og nå fram til «Flying North». Det har vært en udelt glede og har vitnet om en musikant i stadig utvikling. Hoff har vist seg fram i alt fra solotapning til større ensembler, faste band og sammen med verdensstjerner som den portugisiske vokalisten Maria Joao og supergitaristene Pat Metheny og Mike Stern. I stadig større grad har Hoffs unike personlighet vokst fram og med «Fly North» kommer det nok et høydepunkt – kanskje det aller største.

Hoff inviterte noen av denne verdensdelens aller beste musikanter til Bodø Jazz Open i 2012 – en festival Hoff sjøl har vært både initiativtaker og primus motor til. Det var vår egen Arve Henriksen på trompet og stemme, svenske Anders Jormin på bass og danske Marilyn Mazur på trommer og perkusjon. På papiret blir det faktisk ikke bedre og i praksis har det også blitt framifrå. Mye av årsaken er sjølsagt at Hoff har hatt akkurat disse stemmene i bakhodet da musikken blei unnfanga.

Musikken, som blei spilt inn av legenden Jan Erik Kongshaug i like legendariske Rainbow Studio på slutten av fjoråret, er så vakker, søkende, luftig, åpen og melodisk som vel ønskelig. Kongshaug og Rainbow er sjølsagt ingen tilfeldighet: der er mye av ECM-musikken unnfanga og «Fly North» hadde passa utmerka inn i diskografien til ECM-sjef Manfred Eicher. Kanskje er det neste trinn på stigen for Hoff – han er den enste av de fire som ikke har spilt inn noe for ECM faktisk.

Musikken disse fire toppmusikantene gir oss er egna til å drømme seg bort i – finne egne, nye rom i. Hoff gir seg sjøl, medmusikantene og oss masse luft til å oppleve og nyte denne unike og djupt personlige musikken. Tilfeldighetene har ført til at jeg har opplevd denne innspillinga så langt unna Hoffs hjemmebase der nord som vel mulig. Jeg kan gå god for at musikken egner seg utmerka her sør også og jeg er rimelig sikker på at det vil den gjøre i øst og vest også.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!