Vågans laboratorium

Sjøl om Motif så avgjort er et kollektiv, så hersker det likevel liten tvil om at Ole Morten Vågan er sjefen.

Publisert

Motif
Facienda
Jazzland Recordings/Universal

Bassisten, komponisten og bandlederen Ole Morten Vågan er ikke mer enn 31 år. Til tross for relativt få år på baken så har Brønnøysunds aller største musikksønn rukket veldig mye – blant annet å bli ansett som en av kongerikets aller mest lovende musikanter uansett instrument.

Vågan tilhører de som har fått viktige deler av sin ballast fra jazzlinja i Trondheim. Siden har han spilt med en rekke storheter både her hjemme og internasjonalt, men helt siden begynnelsen av 00-tallet har bandet Motif nok vært hans viktigste uttrykkssted. Med ”Facienda” gir bandet oss sin fjerde cd siden 2004 og for sikkerhets skyld så er det intet mindre enn en trippel-cd.

Bandet har vært gjennom noen få forandringer når det gjelder personell underveis. Sammen med Vågan har trommeslager Håkon Mjåset Johansen og tenorsaksofonist og bassklarinettist Atle Nymo vært med hele tida, mens trompeter Eivind Lønning og pianist Håvard Wiik har kommet til etter hvert. Både hver for seg og kollektivt er disse fem blant det ypperste ung, norsk jazz har å by på.

I forbindelse med Motifs 10 års-jubileum har Vågan & Co virkelig slått på stortromma. Bortsett fra to spor henta fra en konsert under Moldejazz i 2007, så er all musikken spilt inn i 2009 og i år. Det aller meste har aldri vært servert på cd tidligere og Ole Morten Vågan har skrevet bortimot all musikken.

Motif bekrefter sin posisjon som noe av det friskeste, åpneste og mest kompromissløse som har vederfaret norsk og europeisk jazz det siste tiåret. Vågan skriver musikk som tydeligvis gir alle involverte solid med rom og utfordringer. Jovisst er det moderne og til dels intrikat musikk, men det melodiske og rytmiske elementet er nesten alltid på plass.

På livespora fra Kongsberg-festivalen og fra Victoria i Oslo i fjor er også tidligere Motif-trompeter Mathias Eick, fiolinist Ola Kvernberg, vibrafonist Mattias Ståhl og lillebror Petter Vågan med - sistnevnte på gitar.

Motif går forhåpentligvis inn i det nye tiåret like friskt som de har gjort unna det første. Det enste jeg har å utsette på ”Facienda” er at det faktisk blir for mye av det gode – utgivelsen hadde blitt en sterkere hadde den blitt kokt ned til en eller to cd-er.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.