Foto: Fotograf:

Usigelig vakkert

Det overrasker knapt noen at Mats Eilertsen lagger vakker musikk, men denne gangen overgår han seg sjøl.

Publisert

Mats Eilertsen
SkyDive
Hubro/Musikkoperatørene

Bassisten, komponisten og bandlederen Mats Eilertsen, opprinnelig fra Trondheim, har med «SkyDive» begått sin sjette cd under eget navn. I tillegg har han bidratt på en rekke andre innspillinger sammen med blant andre Maria Kannegaard, Ola Kvernberg, Solveig Slettahjell, Tord Gustavsen og Håvard Wiik. Det er ikke til å undres over at andre bandledere både i inn- og utland gjerne vil ha Eilertsen med på laget – mer smakfullt basspill enn det han leverer, serveres nemlig ikke på bygdene nå til dags.

Ved denne anledninga har Eilertsen kvartetten han leda ved den forrige innspillinga, «Radio Yonder» i 2009, blitt til kvintett. Fortsatt er saksofonisten Tore Brunborg, med en av de vakreste tonene i hornet hvor som helst på denne kloden, og den altfor lite hørte gitaristen Thomas T. Dahl på plass sammen med den finske trommeslageren Olavi Louhivuori. Som det femte hjul på vogna er nok en finne invitert med, nemlig pianisten Alexi Tuomarila. Begge de to finnene spiller også med den polske stjernetrompeteren Tomasz Stanko – nok et kvalitetsstempel om det måtte trenges.

Eilertsen har skrevet alle de 9 komposisjonen her og sjøl om det er et flott spenn i stemninger underveis her, så er alt så gjennomgående vakkert og melodisk at det bare er å krype inn i musikken og bli værende der. Eilertsen har satt sammen et band som er så gjennomempatisk som vel tenkelig – her er det fem lyttende herrer som ikke har behov for å fremheve seg sjøl i noe større grad enn det er naturlig. Det betyr på ingen måte at de ikke har noe å melde som solister, tvert i mot, vi har nemlig med noen av Europas aller mest uttrykksfulle musikanter å gjøre.

Mats Eilertsen har rukket veldig mye i løpet av sine 36 år. «SkyDive» er hans foreløpige høydepunkt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!