Foto: (Guri Dahl)

Unikt og personlig

Susanna Wallumrød har siden debuten i 2004 på mange slags vis fortalt oss at hun er en helt spesiell stemme. Nå mer enn noen gang.

Publisert

Susanna
Wild Dog
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Susanna, som hun bruker som artistnavn, kommer fra en usedvanlig musikalsk familie på Kongsberg. Storebrødrene Christian og Fredrik har markert seg kraftig i diverse sammenhenger som pianist og trommeslager og fetter David spiller keyboards med “alle”.

“Wild Dog” er Susannas åttende album siden debuten, noe som betyr et snitt på et album per år. Gjennom den voldsomme produksjonen har Susanna vist oss en usedvanlig allsidighet med alt fra musikk skrevet til Gunvor Hofmos lyrikk, via ECM-innspilling med barokkharpisten Giovanna Pessi til det nydelige samarbeidet med Morten Qvenild i Susanna & The Magical Orchestra.

Susanna har i stor grad blitt kjent for sine personlige og sterke tolkninger av kjente pop- og rockelåter. Her treffer vi henne som en fabelaktig tekstforfatter og komponist. De 10 låtene presenterer oss for en singer/songwriter av aller ypperste merke og assosiasjonene går mer enn en gang i retning Joni Mitchell – intet mindre. Ikke det at det er så likt Mitchells fantastiske univers, men Susanna er utstyrt med en personlighet og har en trygghet i det hun foretar seg som kun Mitchell og noen svært få andre er i besittelse av.

I tillegg til å synge usedvanlig sterkt så spiller også Susanna piano og andre tangentinstrumenter. Ellers har hun med seg gitaristen og vokalisten Emmett Kelly fra Bonnie “Prince” Billys band og trommeslageren Jeremy Gara fra Arcade Fire pluss bassisten Shahzad Ismaily, Helge Sten på “space and beyond”, Jo Berger Myhre på bass og strykerne Ole Henrik Moe og Kari Rønnekleiv fra The Sheriffs of Nothingness – alle spredd på akkurat de riktige sporene.

Susanna inviterer deg inn i sitt unike univers og hun forfører oss på et inderlig og usedvanlig personlig vis. Hun har allerede et dedikert publikum langt utenfor våre egne grenser, men med “Wild Dog” kan hun lett ta steget opp – helt opp blant de største. Så bra er nemlig “Wild Dog” og Susanna.