Ungt og modent

Til tross for at de fire herrene i bandet Sphinx fortsatt er i begynnelsen av 30-åra, så er det nå 10 år siden de cd-debuterte.

Publisert

Sphinx
Harmonogram
Pling Music/Musikkoperatørene

Hvis jeg ikke bommer veldig på tellinga så er “Harmonogram” Sphinx sin femte utgivelse. Helt siden de møttes i Leeds tidlig på 00-tallet for å studere jazz, har bassist Audun Ellingsen, saksofonist Anders Lønne Grønseth, pianist David Skinner og trommeslager Ulrik Ibsen Thorsrud holdt sammen. Faktisk i den grad at da de tre nordmennene flytta hjem etter hvert, så blei også engelskmannen Skinner med og han er nå bosatt i Bergen.

Alle disse fire meget dyktige instrumentalistene har vi støtt på i en rekke sammenhenger de seineste åra, men jeg har samtlige mistenkt for å ha Sphinx liggende i bakhodet likevel. Historia bak bandet og kontinuiteten et slikt sjeldent langt og godt samarbeid fører til, gjør det fullt forståelig og det gjør også sitt til at “Harmonogram” framstår som bandets beste og mest modne vitnesbyrd så langt.

Ellingsen, Lønne Grønseth og spesielt Skinner har hovedansvaret for 11 av de 12 låtene her – den siste, “Samai Nawathar”, er skrevet av Jamil Owais – og aldri har Sphinx framstått vakrere enn her. Hele veien snakker vi om nydelige, lyriske, sterke melodier som de fire absolutt får brynt seg på. Den moderne jazzhistoria ligger i bånn, men denne gangen har de også sett østover og benytter seg av elementer fra både balkansk, arabisk og indisk musikk. Når de også bekjenner en viss tilhørighet til kunstmusikk fra det forrige århundret, så er det lett å skjønne at musikken til Sphinx har et sterkt særpreg. Ibsens Thorsruds inderlige bruk av sag på avslutningssporet er med på å understreke det.

Måtte Sphinx få mange flere muligheter til å komme ut med den flotte musikken sin og måtte de gjerne holde på i 10 år til!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!