Foto: (Christine Gullhav)

Tøft og morsomt

Urban Tunélls Klezmerband har bergtatt publikum i 10 år. Enda flere kommer strømmende til nå.

Publisert

Urban Tunélls Klezmerband
In der Fintster
Curling Legs/Musikkoperatørene

Av alle ting har altså fire nordmenn og en serber bosatt i Norge siden 1995 bestemt seg for å satse på klezmermusikk, det vil si musikk med røtter i øst-europeisk jødisk folkemusikk. Ingen av de fem er jøder - de er bare usedvanlig fascinert av musikkformen som gjennom hippe arrangement, improvisasjon, impulser fra andre sjangre og virtuositet tar oss med til steder de færreste av oss har vært tidligere.

Pianisten og vokalisten, som jeg har mistenkt for å ha hørt på Tom Waits en time eller to, Tor-Petter Aanes var initiativtaker i 2001 og er fortsatt veldig sentral. Med seg på dette tredje studioalbumet har han klarinettisten og altsaksofonisten Morten Michelsen, trekkspilleren Jovan Pavlovic, trommeslageren Stig Rennestraum og bassisten Jo Skaansar. De fleste har solide og tydelige jazzspor i oppdragelsen sin.

"In der Finster", som betyr i mørket, er et livsbejaende og virtuost visittkort som er med på å understreke at det finnes kun to former for musikk - god og dårlig. Denne statusrapporten fra Urban Tunélls Klezmerband kommer definitivt inn under den første kategorien.

Det er mye temperament, lengsel, smerte, men samtidig humør i dette uttrykket og både kollektivet UTK og de fem hver for seg har veldig mye å melde. Originalt, spennende, virilt, annerledes og moro er det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!