Tøft med flott gjest

I over 10 år har SOLID! stått fram som en grensesprengende enhet. Nå har de i tillegg fått med seg en av New Yorks tøffeste saksofonister.

Publisert

SOLID! & Seamus Blake
Visitor
Parallell/MusikkLosen

SOLID! har fra starten bestått av organisten Daniel Formo, trommeslageren Håkon Mjåset Johansen og ikke minst gitaristen Bjørn Vidar Solli som har skrevet mesteparten av materialet til bandet. Allerede i 2002 blei bandet kåra til årets unge jazzmusikanter under Moldejazz og året etter vant de en høythengende pris i Spania. I tillegg til å ha gitt ut tre skiver før denne, har bandet også turnert i en rekke land både i Asia, Europa og USA.

Det orgelbaserte uttrykket SOLID! har vært basert på hele veien, har på mange vis sitt utgangspunkt i USA der legender som Jimmy Smith, Brother Jack McDuff og Jimmy McGriff etablerte det ofte souljazzinfluerte språket på 50-tallet. Senere har en rekke organister, trommeslagere og gitarister etablert nye ”bassløse” trioer, fordi organisten har spilt fotbass, med stadig nye uttrykk. Om det var USA-linken som var årsaken vet jeg ikke, men Solli tok i alle fall konsekvensen av at noe av det han synes var mest spennende foregikk over there og han har tilbrakt store deler av de 5 siste åra i New York.

Der har han spilt med mangt og mange, deriblant en av de aller mest ettertrakta tenorsaksofonistene i The Big Apple, Seamus Blake. Etter at han vant den meget prestisjetunge Thelonious Monk-konkurransen i 2002, har han blant annet spilt med John Scofield og Mingus Big Band og det sier en hel del om hvilket omdømme Solli nyter når Blake har villet være med både på skive og på turné med SOLID!.

Musikken, som Solli i stor grad har skrevet nok en gang, har fortsatt sine røtter i amerikansk jazz, men europeiske impulser med mer luft finnes også i dette landskapet. Det hele varier fra vare, ettertenksomme låter og tolkninger til heftig trøkk og musikalsk svette. For å si det på en annen måte så benytter de fire de mulighetene de gis til å utnytte hele spekteret instrumentene deres har. Sjøl sier de at også rock, pop, hip hop og klassisk musikk er med i bagasjen og det er ingen grunn til å betvile det heller.

Vi har med fire usedvanlig dyktige lagspillere og solister å gjøre her. De stortrives åpenbart i hverandres selskap og ”Visitor” har blitt nok et bevis på at SOLID! fortsatt er et band i stadig bevegelse. Tøft, heftig og et klubb-band enhver festival bør sikre seg.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!