Tøft fra Tom

Trommeslageren Tom Olstad har vært en av de tro tjenerne i norsk jazz helt siden 70-tallet. Det er med andre ord på høy tid han gir ut musikk i eget navn.

Publisert

Tom Olstad

Changes for Mingus

Ponca Jazz Records/Musikkoperatørene

Det har aldri vært noe tull med Tom Olstad. Han har aldri lefla med hva som til enhver tid har vært trendy – han har spilt den musikken han har hatt, og fortsatt har, hjerte for. Det betyr akustisk jazzmusikk med røtter i bebop i tilliggende herligheter og derfor er det på ingen måte noen overraskelse at det er musikk sterkt forbundet med legenden og unikumet Charles Mingus (1922-79) vi blir servert.

Fra unge Olstad oppdaga jazzen hjemme på Gjøvik – han har vært bosatt i Oslo i flere tiår nå – har Mingus vært ei ledestjerne for han. Ved to anledninger på midten av 70-tallet, under jazzfestivalen på Kongsberg og på legendariske Club 7 i Oslo, fikk Olstad også oppleve sjefen i levende live med en av hans beste kvintetter.

Det er også med kvintett Olstad møter oss her. Bandet Changes blei satt sammen på slutten av 90-tallet og har hele tida bestått av bassisten Kåre Garnes, tenorsaksofonisten Nils Jansen, pianisten Rune Klakegg og trompeteren og flügelhornisten Roy Nikolaisen. Det betyr at vi får høre et sjeldent samspilt og homogent ensemble med særdeles kompetente og ”enige” musikanter.

Alle kan sin Mingus til fingerspissene. Arrangementene er tro mot slik mesteren sjøl ville ha gjort det og det betyr at de forteller oss at denne musikken er tidløs, og med et slikt ensemble og slike solister så gir den oss beskjed om at kongeriket er i besittelse av fantastisk stilsikre og dyktige musikanter udi dette faget.

Det at Karin Krog er med på to av spora, «Goodbye Pork Pie Hat» og «Duke Ellington’s Sound of Love», skader heller ikke på noen måte. Nestoren i europeisk vokaljazz tilfører alltid musikken noe høyst personlig og her med tekster av Roland Kirk og Mingus sjøl, løfter hun de klassiske låtene slik bare hun kan det.

Mye kunne vært sagt og skrevet om de individuelle musikantene. Jeg lar det være med at de alle holder meget høy internasjonal klasse og at Roy Nikolaisen fortjener mye mer oppmerksomhet. Mer makt til Tom Olstad og Changes!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!