Sterkt fra vest

Strømmen av norske jazzmusikere har ingen ende og Norchestra fra Haugesund er nok en konstellasjon med noe helt eget på hjertet.

Publisert

Norchestra
Norchestra
NORCD/Musikkoperatørene

Du skal ha fulgt svært godt med i norsk musikkliv for å god kunnskap om gitarist, pianist og komponist Alf Wilhelm Lundberg, trommeslager Tore Jamne og bassist Kjetil Olai Lundø. Likevel er det altså slik at trioen Norchestra har spilt sammen helt siden 1999 og det tar ikke lang tid å slå fast at trioen har en helt egen, unik stemme.

Lundberg spiller både akustisk gitar og piano – av og til også i løpet av den samme låta – og han har en musikalsk bredde i sin tilnærmingsmåte som er sjelden. Mye av musikken er gjennomkomponert og henter mye fra Lundbergs klassiske bakgrunn med inspirasjonskilder som Prokofjev, Sjostakovitsj og Stravinskij. Norske stemmer som Geirr Tveit, Edvard Grieg og Terje Bjørklund er også til stede samt modernister som Ravel og Messiaen. Når så jazzkilder som Jan Garbarek, Keith Jarrett og Egberto Gismonti også er en del av ballasten, så er det åpenbart at det Alf Wilhelm Lundberg bringer til torgs ikke akkurat er av A4-typen.

Trioen var husband på klubben «To Glass» i Haugesund hver uke i 2004/05, noe som garantert har betydd mye for bandets utvikling og for at de har funnet fram til det helt unike som åpenbarer seg på denne høyst oppsiktsvekkende debuten.

Det er drama, dynamikk og en vilje og evne til å finne fram til det personlige her som man – hvis man finner fram til det – vanligvis bruker mye lenger tid på enn det Norchestra har gjort. De er tre glitrende instrumentalister vi møter, men det aller viktigste her er likevel det kollektive uttrykket de svært varierte komposisjonene til Lundberg og Norchestra står for. En strålende musikalsk start på det nye året.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!