Stemma fra Jådåren

Stian Westerhus benytter gitaren som utgangspunkt for å skape musikk som ingen annen.

Publisert

Stian Westerhus
The Matriarch and the Wrong Kind of Flowers
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Det er vel naturstridig og vel så det at en av verdens mest spennende og innovative gitarister kommer fra en gård i den bitte lille bygda Jådåren ved Steinkjer i Nord-Trøndelag. Slik er det i alle fall og 33 år gamle Stian Westerhus forrsetter sin ferd mot noe som er voldsomt hans eget språk og uttrykk og til tross for mange stopp på veien allerede, så har det aldri blitt så bekrefta som ved denne solo-innspillinga.

Vi har møtt han sammen med krafttrioen Puma, sammen med Sidsel Endresen og Nils Petter Molvær og under fjorårets bestillingsverk til Moldejazz sammen med Trondheim Jazz Orchestra. Uansett hvor han dukker opp, setter han sitt eget høyst personlige bumerke på musikken. Resten av verden har for lenge siden oppdaga hvilken enorm stemme Westerhus er i besittelse av, noe rundt 200 reisedager årlig forteller sitt tydelige språk om. Etter denne hyllesten til sin farmor blir ikke etterspørselen mindre – garantert.

Emanuel Vigeland Mausoleet på Slemdal i Oslo har en konstant temperatur på 5 varmegrader. Årsaken er at det er optimal temperatur for å bevare de enorme veggmaleriene som finnes der – en av Oslos best bevarte hemmeligheter påstås det. Dit tok Westerhus turen for å spille inn dette visittkortet på grunn av en fantastisk etterklang som varer i 20 sekunder.

Der har han skapt 9 lydmalerier i en så mangefasettert lydcollage som vel tenkelig. Det at han spiller gitar er nesten uvesentlig – det er liksom hans “tilfeldig” valgte instrument som han bruker for å uttrykke seg og ved hjelp av all verdens elektronikk, bokser og pedaler så tar han seg sjøl og oss med inn i en forunderlig, vakker og unik verden.

Stian Westerhus er et unikum – en spesiell og sjelden ånd. Ta en tur inn i hans utrolige verden – du blir garantert et rikere menneske av det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.