Spennende forskning

Trompeteren, komponisten og bandlederen Didrik Ingvaldsens dobbel-CD er på mange vis en oppsummering på hva han har holdt på med siden årtusenskiftet.

Publisert

Didrik Ingvaldsen

Compact Transparency I & II

Da-Da Records/MusikkLosen

Didrik Ingvaldsen har rukket å bli 46 år og har studert både i USA og i England – han tok en mastergrad i Leeds for få år siden og har siden også undervist på jazzutdanninga i den noe falerte fotballbyen. Ingvaldsen har også gitt ut fire CD-er under eget navn og vært med i en rekke egne og andres band og turnert over store deler av Europa og også i USA.

Likevel er det slik at Didrik Ingvaldsen har fått altfor lite oppmerksomhet her hjemme i forhold til sitt talent og originalitet. Årsakene er helt sikkert mange og sammensatte, men at han har vært – og er – bosatt i Stavanger og ikke spiller den mest tilgjengelige musikken på kloden, kan nok være et par av dem.

Med «Compact Transparency I & II» forteller nemlig Ingvaldsen oss nok en gang at han er en musikant, komponist og bandleder som har mye å fare med og som har evnen til å fortelle det.

Innspillingene her er gjort over flere år både i England og her hjemme og med forskjellige besetninger. Det norsk/engelske bandet Quartet Alpha med trommeslageren Ståle Birkeland, saksofonisten Petter Frost Fadnes og bassisten David Kane – et band som blei unnfanga i Leeds om jeg har skjønt det rett – og 5-tet med Øyvind Brække på trombone, Ingebrigt Håker Flaten på elbass, Paal Nilssen-Love på trommer og Ståle Storløkken på tangentinstrumenter – med musikk innspilt i 2000 – er to av de viktigste konstellasjonene her. Dessuten får vi ekskursjoner med DJ og fiolin i musikalske støyområder, samt hilse på en rekke andre både engelske og norske musikanter som tydeligvis trives godt i Ingvaldsens ymse landskap.

Musikalsk befinner vi oss ofte i et slags frijazzområde, men musikken har nesten hele tiden melodier, groover eller stemninger i seg og ved seg som gjør den umiddelbart ganske så tilgjengelig. Didrik Ingvaldsen er en trompeter av klasse som har både Don Cherry og Dave Douglas innabords, men som framstår som en musikant med stor personlighet i alt han foretar seg.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!