Song frå hjarta

Med musikk av Per Indrehus til dikt av Olav H. Hauge gir Berit Opheim oss ei stund med usedvanlig vakker tonekunst.

Publisert

Berit Opheim
Song, trø lett på hjarta mitt
Crystal Air Records/Musikkoperatørene

Berit Opheim fra Voss er kjent som en av landets beste kvedere og folkemusikksangere. I mi bok er hun i besittelse av ei stemme, et uttrykk og en formidlingsevne som bringer henne opp i samme luftlag som Kirsten Bråten Berg.

I diverse sammenhenger, både på CD og i levende live, har vi opplevd Opheim i samarbeid med jazzmusikere. Det har tydeligvis gitt både henne og musikantene store utfordringer. Med ”Song, trø lett på hjarta mitt” nærmer hun seg mer jazzen enn medmusikerne folketradisjonen.

Årsaken til det er at musikken er skrevet av salige Per Indrehus (1937-2004) – også han fra Voss. Sjøl om han var inspirert av folkemusikk var han også en jazzmann i sjel og sinn.

Indrehus skrev musikk til tekstene til flere norske lyrikere, bl.a. Hans Børli og Olav H. Hauge. Det er altså sistnevntes klare og stringente dikt Opheim og et knippe av våre beste jazzmenn tolker på et framifrå vis her. Når hun har samla Dag Arnesen (piano og tangentinstrumenter), Olav Dale (saksofoner og fløyte), Bjørn Kjellemyr (bass) og Kåre Opheim (trommer og perkusjon) rundt seg, så ligger det i korta at resultatet må bli vakkert og inderlig. Her har vi med herrer å gjøre som lytter mer enn de bretter seg sjøl ut. De har ingenting å bevise og de gir tekstene og Opheim den oppmerksomheten de fortjener.

Nynorskforfatteren Olav H. Hauge brukte ikke mange ord for å formidle en tanke, en opplevelse eller en følelse. Berit Opheim og følgesvennene hennes har fulgt den samme oppskrifta – de har gått inn til kjernen i det Hauge og Indrehus ville med teksten og musikken og det har blitt inderlig vakkert og personlig.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!