Smakfullt

Norske veteraner møtes i ny setting. Det har det oppstått søt musikk av.

Publisert

Antonsen Hvalryg Olstad Trio
A Day at the Opera
Ponca Jazz Records/Musikkoperatørene

Pianisten Ivar Antonsen, bassisten Stig Hvalryg og trommeslageren Tom Olstad har i flere tiår vært en del av norsktoppen når det gjelder akustisk, melodisk jazz med røtter fra bebop og utover. Etter over 20 år i USA, vendte Antonsen tilbake til gamlelandet for noen år siden og her har de tre funnet hverandre i et tydelig ønske om å skape vakker, melodisk og bortimot sangbar jazzmusikk.

Inspirert av det nye operabygget leide de tre seg inn på et prøverom der i 2009 og ideen om å gjøre ei innspilling der blei raskt unnfanga. To desemberdager i fjor møttes de tre i det praktfulle nye bygget i Oslo og “A Day at he Opera” er det vellykka resultatet.

Musikken de formidler har nok ganske så lite med opera å gjøre, men begge deler er jo både melodisk og “sangbart”, så sånn sett kan man jo si at forbindelseslinjene er der.

Om det er Antonsens fire originalkomposisjoner eller Kenny Wheelers “Kayak”, Bill Evans’ “Very Early”, Steve Swallows “Falling Grace” eller Miles Davis’ “Nardis”, så vil trioen det samme med musikken: De ønsker og evner å skape flotte og vakre rom med masse luft der alle spiller like viktige roller, som i en Bill Evans trio.

Skulle finnes noe musikalsk ideal her, så tror jeg ikke salige Bill Evans er så langt unna. Her er det ingen som føler noe behov for å tiltrekke seg rampelyset på bekostning av de andre – dette er en integrert trio med stor respekt for hverandre – og musikken.

“A Day at he Opera” er en innspilling med tidløs musikk gjort av herrer som har viet sitt musikalske liv til akkurat denne musikken. Jeg tror faktisk ikke de har hatt noe valg og du verden så flott det er.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!