Sjelsfrender

Arve Henriksen og Jan Bang er to av våre aller mest spennende musikanter – både hver for seg og sammen.

Publisert

Arve Henriksen
Places of Worship
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Jan Bang
Narrative from the Subtropics
Jazzland Recordings/Universal

Det er intet mindre enn en begivenhet når Arve Henriksen og Jan Bang gir ut skiver. Når de så gjør det samtidig og faktisk også samarbeider, så blir det bortimot dobbelt julaften. Arve Henriksen er en trompeter, stemmekunstner og musikant som gjennom utallige konserter og fire solo-album siden 2001 har fortalt oss at han er i besittelse av ei stadig sterkere og stadig mer unik stemme. Han har utvikla et helt personlig utrykk og en sound i trompeten som han er fullstendig aleine om. Den er så søkende, varm og ekte at den går rett inn i sjela og blir værende der. Den er benytta til å skape musikk som har røtter både i norsk natur og musikk som har henta inspirasjon fra en rekke andre verdenshjørner. Den blir brukt til å skape tonedikt og stemninger, egentlig mer enn låter, som egner seg ypperlig til refleksjon og forhåpentligvis til utvidelse av horisonten.

Når så stemningsskaperen over alle stemningsskapere har med seg Jan Bang på samples, Erik Honoré på samples, synth bass og vidunderlig vokal på avslutningssporet, Lars Danielsson på bass, en flott strykekvartett, Eivind Aarset på gitarer, Jon Balke på piano og Ingar Zach på perkusjon på enkelte eller flere av spora – og akkurat der de bør være med – så blir disse stedene for tilbedelse, og da snakker vi ikke religiøst, men noe enda større, vidunderlige steder å være.

Jan Bang er av typen som virkelig gjør noe med musikken. Det finnes etter hvert utallige eksempler på hva denne livesampleren i ultraklassen kan gjøre med og tilføre musikk enten der og da eller etterpå. De som var så heldige å være tilstede i Molde i sommer der Bang skapte ei magisk stund sammen med artist in residence Jason Moran, kommer ikke til å glemme det på ei stund.

Det er tre år siden Bang ga oss “¿and Poppies from Kandahar” – utgitt på David Sylvians selskap. Disse åra har Bang brukt til å skape disse låtene og spille dem inn forskjellige steder sammen med fantastiske og svært så forskjellige stemmer. De 13 utgangspunktene for ekskursjoner sammen med blant andre trompeterne Nils Petter Molvær og sjølsagt Arve Henriksen, synthprogrammereren Erik Honoré, gitaristene Stian Westerhus og Eivind Aarset, stemmekunstneren Sidsel Endresen, den armenske pianisten Tigran Hamasyan og den estiske vokalisten Tuule Kann, setter Bang inn i sine helt egne rammer. Alt er originalt og spennende og noe er uendelig vakkert.

For noen dager siden stod/satt Jan Bang og Arve Henriksen sammen på scena under Punktfestivalen i Kristiansand. Da dukket det garantert opp mange nye, unike øyeblikk med vakker og annerledes musikk. Alle vi som ikke var der kan hygge oss med disse vakre visittkortene.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.