Foto: Grappa

Puma/Stian Westerhus

Bandet Puma og Stian Westerhus på egen hånd tar oss med til nye lydlandskap.

Publisert

Puma
Half Nelson Courtship
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Stian Westerhus
Pitch Black Star Spangled
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Til tross for at det grensesprengende bandet Puma nå er ute med sin tredje cd, så har ikke tangentsjef og elektroniker Øystein Moen, trommeslager Gard Nilssen og gitarist og elektroniker Stian Westerhus rukket å bli maks 30 år – hver for seg¿. Det forteller oss at de både aldersmessig og musikalsk tilhører generasjonen som vil prege både norsk og internasjonal musikk i hittil ukjente landskap i flere tiår framover.

Puma vant den etter hvert så prestisjetunge og viktige Jazzintro-prisen i 2006. Det har gitt trioen muligheter som de har benytta svært godt. I et landskap der støy, impro, rock, spontan interaksjon og solide doser musikalsk empati spiller viktige roller, viser de tre originale musikantene at de både er villige og har evnen til stadig å åpne nye musikalske dører.

Både Moen og Nilssen jobber blant annet sammen med Susanne Sundfør og i en rekke andre konstellasjoner, men noe forteller meg at det er i Puma de får utløp for tverrsummen av sine musikalske sjeler.

LES ALLE MUSIKKANMELDELSENE PÅ SIDE2

Musikken er eksperimentell, groovete, kompromissløs og slekter på alt og ingenting. Puma låter som Puma – tøffere enn toget.

Gjennom Puma framsto Stian Westerhus, gamlingen av de tre med sine 30 år, som en gitarist som mer enn gjerne ville gå egne veier. Fra bygda i Nord-Trøndelag gikk turen til jazzlinja i Trondheim og med sin solo-debut understreker han hvor langt han allerede er kommet på sin unike vei.

Westerhus er en usedvanlig uttrykksfull musikant som med sitt høyst personlige lydarsenal utvider bruksområdet for den elektriske gitaren. Tro det eller ei, men Westerhus er en skjult romantiker med sterke melodiske tilbøyligheter og mye av «Pitch Black Star Spangled» foregår i søkende og forskende tempi. Westerhus spilte en kort periode i Jaga Jazzist, mens han nå til bringer tida sammen med Puma, i duo sammen med Motorpsycho-trommeslager Kenneth Kapstad – Monolithic – og med annen «forsker», Sidsel Endresen. Westerhus er også med i Nils Petter Molværs nye trio.

I mine ører slekter ikke Stian Westerhus på noen annen gitarist eller musikant. Sjølsagt har han henta inspirasjon fra en rekke kilder, men i større grad enn noensinne framstår Stian Westerhus som en svært spennende og original musikant.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!