Polsk frijazz på norsk

Polsk frijazz blei for noen tiår siden et sekkebegrep som mer enn antyda at musikken var bortimot uforståelig. Men Tellef Øgrim får den til å bli forståelig sammen med en en polsk musikant.

Publisert

Tellef Øgrim

Wagon 8

Curling Legs/Musikkoperatørene

De som husker godt noen tiår tilbake vil huske Tellef Øgrim som en sentral person i grupper som Ung Pike Forsvunnet, Libido og Duck Spin. Sjøl om vi hadde med band å gjøre som hadde rocken i ryggmargen, var det likevel ikke vanskelig å oppfatte at Øgrim & Co også hadde gode og nære relasjoner til jazz.

Siden den tid har jeg stort sett observert Øgrim i spaltene i Dagens Næringsliv der han har skrevet klokt og innsiktsfullt om elektronikk og all verdens dippedutter. I all «hemmelighet» har han også jobba med musikk litt utenfor allfarvei og med «Wagon 8» får vi høre hva han har bedrevet og det er mildt sagt spennende og personlig.

Musikken er bokstavelig talt spilt inn på Øgrims kjøkken og kjeller – og på datamaskiner i Oslo og Warzawa – og miksa i Bugges Room i Oslo. Sentralt i det tøffe og spesielle lydbildet står Øgrims båndløse gitar – en Yamaha SG600 som han fjerna bånda på for 20 år siden med huggjern og erstatta gropene med formtre. Store akkorder med masse toner er derfor vanskelig å fremskaffe med dette instrumentet, men som Øgrim sier sjøl, så er det desto lettere å skape mer dynamisk gitarlyd og musikk med dette hornet.

Øgrim har deltatt på festival for båndløse gitarister i New York – det var jo bare en festival som måtte komme – og at han har skapt oppmerksomhet og nysgjerrighet med sin sound og sin musikk, skjønner jeg godt.

Musikken er til dels åpen og fri, til dels strukturert, melodisk og groovete. Sammen med trombonisten Dag Einar Eilertsen og den polske trommeslageren og live elektronikeren Jacek Kochan, og med gjestevisitter av vokalisten Anne Danielsen (Ung Pike Forsvunnet og Duck Spin) og samtidskomponisten Henrik Hellstenius på elektronikk, tar Øgrim oss med til steder de færreste av oss noensinne har vært.

«Wagon 8» er ikke «lett» musikk. Den er krevende å utføre, den er krevende å komme inn i – og du verden så godt det er. Gir du deg sjøl muligheten til å bli utfordra, ligger det mye vakker, spennende og original musikk og venter i vogn 8.