På hjemmebane

Sjøl om Eyolf Dale bare er 28 år så tar vi han nesten for gitt – som en av våre aller største pianister.

Publisert

Eyolf Dale
Hometown Interludes
Curling Legs/Musikkoperatørene

Grunnen til at Skiensgutten Eyolf Dale allerede nyter en slik status er at han både gjennom duosamarbeidet med barndomskameraten og saksofonisten André Roligheten i Albatrosh, som blei kåra til årets unge norske jazzmusikere i 2008, og gjennom sin solodebut for to år siden, «Hotel Interludes», har vist oss en originalitet, et talent og en kompromissløshet som er sjelden.

To år etter solodebuten er han altså klar med oppfølgeren «Hometown Interludes». Som det mer enn antydes i tittelen har den nå Oslo-bosatte Dale tatt turen tilbake til fødebyen og i løpet av tre kalde marsnetter i Skien kirke blei denne unike musikken unnfanga.

Dale benytter både kirkas flygel og orgel og hans stemmebånd gir også musikken ytterligere farge ved enkelte anledninger. De 12 låtene er mer eller improvisert frem der og da, sjøl om det høres ut som gjennomkomponerte melodier, og henter mye av sin inspirasjon fra kirkas lyd – og klangverden. Dale er allerede en klangmester og vet hvordan musikken og tonene skal leve for å gi oss og si oss mest mulig.

Dale beveger seg ubesværa mellom en jazzestetikk og et moderne klassisk tonespråk – låtene «Shostachoral» og «Shosta» sier oss en hel del om hvor han også hører hjemme. Hans suverene bruk av orgelet i kirka ved et par anledninger skaper også en egen dynamikk og et helt annet lydbilde enn vi er vant til i slike solo-resitasjoner.

Eyolf Dale anbefaler oss å høre på disse flotte og personlige fabuleringene, som varer i cirka 45 minutter, i sammenheng. Det gir på alle måter mening – som alt annet Eyolf Dale har foretatt seg til nå. Jeg har tidligere sagt at det skal bli uhyre spennende å følge Dales karriere i tiåra som kommer. Det er det ingen grunn til å gå tilbake på. Dale er allerede på et spennende sted i karriera og livet sitt og jeg er sikker på at han kommer til å være på nye, spennende steder ved neste møte.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!