STEIN URHEIM

På egne veier

Gitaristen Stein Urheim fra Bergen har tidligere mer enn antyda at han har noe spesielt å fare med. Her kommer den endelige bekreftelsen.

Publisert

Stein Urheim
Stein Urheim
Hubro/Grappa/Musikkoperatørene

35 år gamle Stein Urheim har gjennom samarbeidet med Mari Kvien Brunvoll, Gabriel Fliflet og HP Gunderens band The Last Hurrah fortalt alle med åpne ører og andre sanser at vi har med ei helt spesiell stemme å gjøre. Når han gir oss denne sjøltitulerte soloutgivelsen der han trakterer gitarer, fløyter, munnspill, slide tamboura, båndløs bouzouki, gu qin, mandolin, langeleik, charango, banjo, analoge synther og ymse effekter, så skal det ikke så mye fantasi til for å begripe at vi har fått en musikant til som etablerer seg i det ypperste sjiktet, sammen med giganter som Stian Carstensen og Knut Reiersrud, både innaskjærs og utaskjærs, i et musikalsk landskap der det ikke finnes grenser.

Instrumentparken mer enn antyder at Urheim henter sin inspirasjon fra en rekke verdenshjørner. Jazz, nordamerikansk og vestafrikansk blues og folkemusikk fra mange steder er deler av dette unike brygget som Urheim har satt sammen på en forbilledlig og unik måte. Sjøl sier han at de amerikanske samtidsmusikkkomponistene Lou Harrison og Steve Reich, kinesisk gu qin-musikk, langeleikmusikk fra Valdres og Ornette Coleman står i fremste rekke. Skjønner du? Dette kan bare gå en vei – den urheimske. Han er trygg på hvem han er og hvor han vil og sammen med tekniker Audun Strype og medprodusent Jørgen Træen har Urheim redigert, overdubba, mixa og mastra dette til et visittkort som ikke kan sammenliknes med noen noe annet. Det at mye av innspillinga er gjort i ikonet Ole Bulls Villa Lysøen, gir det hele en ekstra dimensjon.

Musikken er vakker, reflekterende, melodisk, annerledes, antydende, spennende, ofte langsom og uhyre personlig. Det holder mer enn lenge til å plassere Stein Urheim oppe blant de aller mest uttrykksfulle.