Ny topp-pianist

Det er ingen overraskelse at det spirer og gror voldsomt i norsk jazz. Her melder Espen Berg seg på – noe så voldsomt.

Publisert

Espen Berg
Noctilucent
Atterklang/Musikkoperatørene

Espen Berg, født og oppvokst på Hamar, har blitt nesten 30 år før han debuterer under eget navn. Det betyr at vi har med en moden og reflektert herre å gjøre og du verden som det gjenspeiler seg i musikken hans også.

De som har fulgt godt med i norsk jazzliv de seineste åra har fått med seg en del av Bergs kvaliteter i band som Listen, Kåre Kolve Quartet og i Trondheim Jazz Orchestra, seinest i forbindelse med Marius Nesets bestillingsverk til årets Moldejazz. Verket, som de involverte karakteriserte som noe av det mest intrikate, vanskeligste og meste fascinerende de hadde vært borti, presterte Berg å spille uten et eneste noteblad i sin nærhet – bortimot utrolig og en heftig understrekning av Bergs evner og musikalitet.

For åtte år siden begynte Berg å planlegge dette solo-prosjektet. “Noctilucent” er første etappe i en serie med utgivelser der Berg vil utforske soloformatet tematisk. Berg skriver at musikken hans er nært knytta til hjertet og det er lett å høre at det ikke er noen tom frase. Dette er nemlig så ekte og så inderlig som vel tenkelig.

Berg er en stor melodiker, han har skrevet all musikken sjøl eller så er den fritt improvisert, samtidig som han er en klangmester allerede. Han har tid og rom til å la musikken leve og dermed invitere oss med inn i sin verden. Jovisst har han henta inspirasjon fra solopianisten Keith Jarrett, men Berg framstår som Berg og han henter mye både fra jazztradisjonen, klassisk impresjonisme og romantikk og norsk folkemusikk. Alt dette setter han sammen til sitt eget vakre brygg.

Heldigvis er dette altså bare første skritt på veien når det gjelder Espen Bergs solopiano-utgivelser. Han har lagt lista skyhøyt, men noe forteller meg at han ikke kommer til å rive i tida som kommer heller.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.