Ny flott stemme

Han har vaket i vannskorpa lenge. Nå viser Stian Omenås at han har mye å fare med.

Publisert

Stian Omenås
Klangkammer 1
NORCD/Musikkoperatørene

Stian Omenås er en 31 år gammel trompeter og pedagog fra Valldal på Sunnmøre. Etter studier på jazzlinja i Trondheim og på Musikkhøgskolen i Oslo, har han nå bosatt seg i Moss. Han spiller i og leder flere forskjellige ensembler og er en musikant det har vært snakka mye om de seineste åra.

Jeg bryter gjerne sammen og innrømmer en av mine unnlatelsessynder: Jeg har hørt alt for lite på Stian Omenås til nå. Med musikken og kvartetten han omgir seg med på sin debut-cd for NORCD så skjønner jeg at det bør bli en forandring på det.

Sammen med et topplag bestående av Mats Eilertsen på bass, Erik Nylander på trommer og Rob Waring på vibrafon, forteller Omenås oss at han har mye originalt på hjertet. Musikerne han har invitert med seg er av typen som ikke har noe som helst å bevise og som derfor gjør det hele tida. Her er egoene satt til side for det kollektive og derfor har også helheten blitt så bra på “Klangkammer 1”.

Det ligger i tittelen på skiva at musikken har et klart kammermusikalsk preg. Korte lyriske stykker, skisser, koraler og rytmiske ideer, stort sett fra Omenås, med ei låt skrevet av Eilertsen og tre kollektivt og spontant unnfanga, er utgangspunktet for disse ekskursjonene der rommet og sounden er en viktig ingrediens.

Stian Omenås er en musikant med mye viktig og spennende på gang. Han har fortsatt ikke den unike tonen som forgjengere og inspiratorer som Arve Henriksen, Per Jørgensen, Nils Petter Molvær og ikke minst Miles Davis – som blir hylla med “Takk Miles” som avslutningssporet heter – men han er på god vei.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!