Foto: Johs. Bøe

Musikk blir ikke vakrere

Med et flygel i legendariske Rainbow studio har Steve Dobrogosz tolka Lennon og McCartney som ingen andre.

Publisert

Steve Dobrogosz
Golden Slumbers
Curling Legs/Musikkoperatørene

Her hjemme blei vi først kjent med den amerikansk-svenske pianisten Steve Dobrogosz på begynnelsen av 80-tallet da han var et sentralt medlem av bandet til Radka Toneff. Det aller største minnesmerket over samarbeidet mellom de to er naturlig nok duoinnspillinga «Fairytales» som blei spilt inn like før Toneff gikk bort. Vi snakker om en av de mest legendariske innspillingene i norsk jazz gjennom alle tider – ei innspilling som har solgt over 100.000 eksemplarer over hele verden og som fremdeles selger godt.

Med ujevne mellomrom har denne melodikeren av sjelden kvalitet besøkt Norge også etter Toneffs bortgang, sist i forbindelse med de to konsertene til minne om Radka under Oslo Jazzfestival og seinere sammen med vokalisten Anna Christoffersson som han har etablert et nytt duosamarbeid med.

I begynnelsen av mai tok han også turen til Rainbow studio i Oslo der lydmagiker Jan Erik Kongshaug regjerer. I løpet av én dag spilte han inn 13 av John Lennon og Paul McCartneys legendariske låter.

Med Dobrogosz’ fantastiske klangideal og hans impulser fra soul, gospel, rhythm and blues og jazz, gir han udødelige låter som «Across the Universe», «Blackbird», «Don’t Let Me Down», «The Long and Winding Road», «I’ll Follow the Sun» og «You’ve Got to Hide Your Love Away» en helt ny innpakning. Han gir disse unike låtene noe helt nytt og han forteller oss at den Steve Dobrogosz vi blei kjent med på starten av 80-tallet har videreutvikla sitt talent på et fantastisk vis.

I mine ører er Steve Dobrogosz en pianist i verdensklasse og her foreligger et bevis som vil leve i tiår framover.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!