Foto: (Johs. Bøe)

Moden debutant

Pianisten Eyolf Dale er et av de største talentene i norsk jazz. Det sier ganske mye.

Publisert

Eyolf Dale
Hotel Interludes
Curling Legs/Musikkoperatørene

Det skal en hel del mot til å debutere som solopianist bare 26 år gammel. Det har altså Skiens nye (vi har på ingen måte glemt Jens Christian Bugge Wesseltoft og Rune Klakegg) store pianosønn gjort og det tar kun kort tid å begripe at vi har med ei voldsomt spennende ny solostemme å gjøre.

Dale, som nå har lagt bak seg både kandidat- og mastergradsstudier ved Norges Musikkhøgskole, blei det norsk jazzpublikum for alvor oppmerksom på i 2008. Da vant duoen Albatrosh, med nok en en Skiensgutt André Roligheten på saksofon, den særdeles ettertraktede Jazzintro-utmerkelsen som årets unge jazzmusikere. Seinere har det blitt flere europeiske priser og talentet har det siden ikke vært noen tvil om.

På ”Hotel Interludes” gir Eyolf Dale (høres nesten ut som en annen stor Skienskunstner, Henrik Ibsen, kunne ha unnfanget navnet) oss vel 50 minutter med egenkomponert musikk innspilt enten i NRKs Store Studio eller live under en konsert på Musikkhøgskolen. Her finnes ikke en eneste lettvint løsning og ikke noe som likner på publikumsfrieri – det er med andre ord en høyst moden 26-åring vi har med å gjøre som allerede har staka ut kursen og som ikke har tenkt å kompromisse med sine idealer et eneste sekund.

Det er ikke til å unngå at man hører spor etter noen av hans lærere, som Misha Alperin og Jon Balke, både når det gjelder melodiske idealer, klangbehandling og den perkusive innfalsvinkelen vi ofte blir trukket inn i og revet med av. Dale er også svært så lang framskreden når det gjelder bruken av venstrehånda – hans to hender og kanskje like mange hjernehalvdeler opererer ofte hver for seg og skaper spenninger og unike musikalske løsninger.

Dale henter avgjort inspirasjon fra en rekke kilder – også utenfor jazzen. Moderne klassisk musikk ligger definitivt og vaker i dette uttrykket, men til sammen har Dale makta allerede nå å skape musikk i et landskap som er hans totalt særegne. Det skal bli usedvanlig spennende å følge Eyolf Dale i tiråra som kommer – her virker det ikke som om det er så mange begrensninger akkurat!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!