Mer høyoktan

Scorch Trio har de 10 siste åra vært ett av de aller mest energiske bandene i grenselandet mellom jazz og rock.

Publisert

Scorch Trio
Melza
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Da den finske gitaristen Raoul Björkenheim og vår egen superbassist Ingebrigt Håker Flaten møtte og hørte hverandre på en festival i Finland i 1998, så skjønte de umiddelbart at de måtte skape musikk sammen. Håker Flaten foreslo sin sjelsfrende Paal Nilssen-Love på trommer og dermed var et meget energisk kollektiv og en powertrio av en annen verden unnfanga.

Siden 2002 har trioen levert oss tre cder som har fortalt at kjemien mellom de tre, og det musikalske interessefeltet deres, har gitt oss et band og en musikk som har snakka like mye til rockefolket som til jazzfolket. Björkenheim har sin bakgrunn fra rock og med gitarhelter som Jimi Hendrix, Frank Zappa og James Blood Ulmer samt jazzhelter som Albert Ayler og John Coltrane, så er det lett å skjønne at det musikalske landskapet blir en herlig miks av flere herligheter.

Siden sist har Nilssen-Love forlatt skuta og blitt erstatta av Frank Rosaly – en av Chicagos aller mest lovende trommeslagere med en voldsom allsidighet som en av sine mange styrker. Håker Flaten bodde noen år i Chicago og den gode relasjonen mellom de to oppstod nok da.

All musikken her er kollektivt komponert og alle de 8 låtene har sjølsagt fått titler henta fra slangspråk på Puerto Rico. Det var jo bare et tidsspørsmål før det måtte skje¿..Titlene på de foregående skivene er også henta fra diverse slangspråk.

Innspillinga er gjort live i studio, denne gangen i New York hos Bill Laswell. Sjøl om den voldsomme energien og trøkket til Paal Nilssen-Love er borte, så har ikke Scorch Trio blitt noe dårligere – bare annerledes. Rosaly gir musikken andre krydder enn Nilssen-Love, blant annet et beintøft rockebeat der det trenges.

Björkenheim er en knalltøff gitarist som ikke kompromisser på noe slags vis. Sammen med Håker Flaten på elbass og Rosaly gir han oss nok en runde med Scorch Trio som publikum uansett sjangerpreferanse, men med åpne sanser, vil ha mye glede av.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!