Legenden

Noen få blir legender, men enda færre blir levende legender. Nora Brockstedt er blant de få som har maktet begge deler.

Publisert

Nora Brockstedt
Nora... for swingende!!!
Park Grammofon/Musikkoperatørene

Her om dagen runda Nora Brockstedt intet mindre enn 85 år. Etter at hun passerte den meget anstendige 80-års grensa har hun gitt ut intet mindre enn tre CD-er. Det altså i den perioden da mennesker på hennes alder bare skal slappe av og nyte livskvelden. Jeg sitter med en fornemmelse av at det er akkurat dette – skape musikk sammen med noen av sine beste venner - Nora Brockstedt kaller å slappe av og nyte livskvelden. Sånn høres det i alle fall ut.

Nora Brockstedts store kjærlighet gjennom hele livet har vært jazzen. Derfor var det både synd og skam at hun måtte bli ei voksen dame før hun fikk spille inn det hun hadde aller mest lyst til. Når det er sagt så har sakene virkelig fått fart på seg etter at hun først kom ut av startblokkene: Tre CD-er siden 2004 er intet mindre enn en kjempeprestasjon.

De to første – den siste ei samling klassiske julelåter i jazztapning – var en flott dokumentasjon av en musikant som sang og musiserte med et levd liv i bagasjen. ”Nora... for swingende!!!” er likevel den beste av de tre. Det er nå nemlig en ro og trygghet over det Nora Brockstedt foretar seg som er noe helt for seg sjøl.

Jeg vil tro Brockstedt har et repertoar å ta av som er enormt. Her har hun tatt litt herfra og derfra: Engelsk og norsk, standardlåter, ballader og medium tempo – og vel så det, ”Sakte vi går gjennom byen” som jeg oppfatter som en hyllest både til Oslo og Monica Zetterlund og en nydelig og overraskende jazzversjon av Jan Eggums klassiker ”En natt forbi”. Hvor hun enn befinner seg, så er hun noe så voldsomt hjemme og at hun stortrives med tonefølget som pianist og arrangør Per Husby har ansvaret for, er tydelig for å si det mildt.

Husby har med seg bassist Stig Hvalryg og trommeslager Roger Johansen som grunnpilarer mens Stian Carstensen på trekkspill og som plystrer, Frøydis Grorud på tenorsaksofon og fløyte, Frode Kjekstad på gitar, Bodil Niska på tenorsaksofon og Frode Nymo på altsaksofon bidrar med mye flott krydder.

Nora Brockstedt er en levende legende og markerer sine første 85 år med den beste innspillinga hun noen gang har gjort. Det er intet mindre enn voldsomt imponerende.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!