Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Kaizers nye eventyr

Møt Violeta Violeta, som er så vakker at de ga henne navn to ganger.

Publisert

Kaizers Orchester
Violeta Violeta Volume 1
Petroleum Records / Universal

Kaizers Orchestra markerer ti år som et av Norges mest markante band med et ambesiøst musikalsk prosjekt som skal ende opp i tre sammenhengene utgivelser. «Violeta Violeta Volume 1» er det første albumet i trilogien, og her følger vi den skadeskutte familien hvor realisten og skurken Kenneth er på rømmen med datteren Violeta. Far er redd for at Violeta skal bli som sin psykotiske mor Beatrice.

LES alle ukens musikkanmeldelser her!

Beatrice på sin side ser ikke på seg selv som psykotisk, men som en person med spesielle, overnaturlige evner. Gjennom albumet hopper vi frem og tilbake i handlingen i den romantiske tragedien, og blir stadig bedre kjent med både mor, far og datter.

Kaizers skal ha for først å ha konstruert en såpass fengende fortelling, den har til og med en vri spennende nok til å glede seg til fortsettelsen, og deretter for å ha skapt en serie knallgode og varierte låter som alle følger historiens røde tråd.

Men nok om lydboken. Hvor har Kaizers Orchestra gått musikalsk? Ikke langt. Og til glede for gamle fans, kanskje til og med et skritt tilbake. Jeg er en av dem som synes at «Maestro» ble for korrekt, likte «eksperimenteringen» på «Maskineri», men kan ikke nekte for at jeg digger at Janove og kompani når skuer tilbake til lyden som skapte bandets suksess i utgangspunktet.

Det skramler i vei, gjerne i et vell av lyder, samtidig som helheten er lun og varm. At bandet leverer så det holder på rytme og melodi bør ikke overraske noen. Låter som «Femtakt filosofi» og «Din kjole lukter bensin, mor» overrasker med nærmest beatleske kvaliteter, førstnevnte i par med tradisjonell omparock, mens «Tumor i ditt hjerte» blir sakral på siste verset. Stavanger symfoniorkester hjelper til med James Bond-inspirasjon på «Svarte Katter & Flosshatter».

«Violeta Violeta» er med andre ord krydret med variasjon i en umiskjennelig Kaizersk hovedrett. På «Diamant til kull» har vi Kaizers i velkjent rockedriv, og «Psycho under min hatt» er kaizerspunk på sitt beste. Violeta Violeta Volume 1» er et psykotisk sirkus det oser Kaizers av lang vei. Løp og kjøp.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!