Iskaldt og varmt

Terje Isungset er en av de mest spennende og originale musikantene jeg kjenner til.

Publisert

Terje Isungset
Hibernation
All Ice Records/Musikkoperatørene

(SIDE2): Geilos store musikksønn hare endelig fått anledning til å lage musikk på hjemmebane. «Hibernation,» som betyr vinterdvale, er nemlig innspilt i en iglo på Geilo mellom 20. og 23. januar i fjor. De som kjenner musikken til Isungset fra før vet at det da dreier seg om ismusikk – nærmere bestemt musikk framført på instrumenter som uten unntak er skapt av vann som har blitt til is.

«Hibernation» er Isungsets femte cd med musikk skapt gjennom isinstrumenter. De senere årene har også Isungset turnert både her hjemme og en hel del i utlandet med sine helt spesielle instrumenter og ikke minst spesielle musikk.

Fra mitt aller første møte med dette uttrykket, som forandrer seg fra gang til gang på grunn av instrumentene som alltid er forskjellige og medspillerne og musikken, har jeg latt meg fascinere. Isungset er tydeligvis ikke i stand til – noe vi skal være svært så glad for – å gjenta seg selv.

Denne gangen har musikken fokus på et samisk uttrykk og sammen med joikeren Sara Marielle Gaup og han selv på isperkusjon, ishorn, isofon og stemme, tar Isungset oss med til steder neppe noen av oss har vært før. På det første av de tolv sporene får de hjelp av Eilif Gundersen på ishorn og Peter Paelinck på isdidgeridoo og med eller uten assistanse, så skaper de stemninger så trolske, varme og spennende som vel tenkelig.

Terje Isungset har maktet å skape et musikalsk univers nok en gang med evnen til å forføre alle med åpne ører og andre åpne sanser.

PS: Som om ikke musikken er nok, så er coveret nok en gang en åpenbaring – denne gangen også med en liten vannbeholder som fungerer utmerket som vater.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!