Inderlig!

Sjelden har kombinasjonen norsk tradisjonsmusikk og jazz vært så vellykka som her.

Publisert

Heidi Skjerve
Vegen åt deg
Øra Fonogram/Musikkoperatørene

Heidi Skjerve er en 33 år gammel vokalist som er født og oppvokst i Rennebu i Sør-Trøndelag. De som har vært opptatt av andre ting enn bare sport, har for lengst skjønt at Rennebu har mye mer enn Vegard Heggem og Vebjørn Rodal å by på. Heidi Skjerve har nemlig gjennom sine to første solo-skiver og blant annet samarbeidet i kollektivet Trondheim Voices vist oss at hun er en av landets aller mest spennende jazzvokalister. Her bekrefter hun det og utvider sin palett ytterligere.

Sammen med et kremlag av jazzmusikere fra flere generasjoner, bassisten Trygve Waldemar Fiske, barytonsaksofonisten John Pål Inderberg og pianisten Vigleik Storaas, gir Skjerve oss et inderlig visittkort der lokal folkemusikk, salmer, bestefarens og hennes egen lyrikk blanda med ypperlig jazzmusisering satt inn i den den riktige settingen, gir oss et helt nytt kapittel når det gjelder fusjonen mellom jazz og tradisjonsmusikk.

Skjerve synger delvis på nynorsk og delvis på dialekt og viser hvor elegant det egner seg for jazztolkning også – stikk i strid med hva som har vært påstått mang en gang tidligere.

Musikken, som i stor grad er skrevet av Skjerve, og tolkningene vitner om stor respekt for tradisjonene og utgangspunktene. De fire har også tatt med seg inspirasjon fra svenskenes nybrottsarbeid på området, ikke minst gjennom Jan Johansson og Lars Gullins nydelige musikk fra 50- og 60-tallet.

Heidi Skjerve er utstyrt med ei varm og personlig stemme og måten hun tolker tekstene på forteller oss om en musikant som mener det hun «sier». «No kjem e hem for å bli her ei stund», synger hun i sin egen tekst til slutt. Vi får inderlig håpe det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!