Hvilken hyllest!

Musikeren Brynjar Rasmussen og fotografen Werner Anderson har hyllet Svalbard på et vis som vil bli stående – for alltid.

Publisert

Brynjar Rasmussen – Werner Anderson
Arctic Mood
Finito Bacalao Records/Musikkoperatørene

For fem år siden kom Brynjar Rasmussen til Svalbard for første gang på spillejobb. Fascinasjonen var umiddelbar og siden har Rasmussen vært tilbake en rekke ganger både på jobb, som gjest og som turist. Etter hvert begynte han også å lage musikalske skisser basert på opplevelsene og inntrykkene og mer eller mindre tilfeldig møtte klarinettisten kjent fra Christiansand String Swing Ensemble på lederen for Nordnorsk Jazzsenter, Ulla-Stina Wiland, og ferden fram mot et bestillingsverk med Svalbard som ramme var i gang.

Sammen med produsentene og musikerne Ole Jørn Myklebust (trompet) og Svein Schultz (bass), begge med lang fartstid fra bl.a. Mari Boine, har Rasmussen skapt et verk som blei urframført i Longyearbyen under årets PolarJazz – verdens nordligste jazzfestival. Gunnar Augland på trommer, Bjørn Charles Dreyer på gitar, Ragnhild Furebotten på fele, Bulat Gafarov på munnharpe og perkusjon, Sergej Kharlanov på balalaika, Herman Rundberg på perkusjon og trekkspill og Jørn Øien på tangentinstrumenter utgjør resten av bandet der de fleste bidrar også bl.a. på vokal mens Rasmussen også leser utvalgte tekster som absolutt har vært med på å gjøre opplevelsen enda sterkere.

Rasmussen og hans medsammensvorne har på alle vis makta å ta oss med på en ekskursjon som ”viser” oss de fleste aspekter av denne helt spesielle delen av Norge: Det mørke, det lyse, det vakre, det sterke, det livsbejaende, det voldsomme, det ettertenksomme. Rasmussen har i løpet av de vel 34 minuttene skapt ei musikalsk ramme som kan minne om Nils Petter Molværs verden fra tid til annen, men Rasmussen & Co har så avgjort greid å skape noe unikt.

Sammen med den inderlige musikken, som bare kunne ha blitt unnfanga av en kunstner med et ekte forhold til Svalbard, får vi også bli med på ei vidunderlig fotoreise skapt av Werner Anderson som sammen med en like ektefølt tekst av Svalbard-”innbygger” Arne O. Holm, gjør dette til en helhetlig hyllest av Svalbard som ikke er annet en sjelden og unik.

Heldigvis skal Brynjar Rasmussen & Co ut på en solid festivalturné i Norge samt flere jobber også utenlands. Til den anledninga byr seg er det bare å hygge seg med de fleste sanser med denne praktutgava av ”Arctic Mood”.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.