Holiday på nynorsk

Vokalisten Annjo K. Greenall har gjort noe ingen andre neppe har tenkt på en gang – hun har oversatt deler av Billie Holidays skatt til nynorsk!

Publisert

Annjo K. Greenall
Eg vandrar langs kaiane
Øra Fonogram/Musikkoperatørene

Annjo K. Greenall har lagt ut på ei helt spesiell reise. Mange har beundra Billie Holiday (1915-59) både mens hun levde og ikke minst etter at hun gikk bort. Mange har hylla henne på forskjellig slags vis også – mer eller mindre vellykka. Årsakene til at resultata har blitt mer mislykka enn vellykka er helt sikkert at Holiday hadde ei helt spesiell utstråling og et like spesielt uttrykk – begge deler kom fra et levd liv som innhenta Holiday altfor tidlig. Greenall har heldigvis ikke forsøkt å kopiere Holiday på noen som helst slags måte og her ligger også mye av årsaken til at hun har lykkes så godt med sin helt spesielle innfallsvinkel.

Det har blitt hevda mange ganger at norsk ikke er et språk som egner seg spesielt godt å synge på. Greenall, som for sikkerhets skyld er professor i engelsk og dermed muligens er utstyrt både med språkøre og musikalitet, har tatt’n et ekstra steg videre og gjendikta – ikke oversatt (det er en vesensforskjell her) – åtte av Holidays mest kjente tekster til nynorsk. Sjøl om ikke Greenaal ikke er oppvokst med nynorsk som hovedmål, så har hun et voldsomt grep om denne greina av vår kulturarv også.

Utgangspunktene er «Don’t Explain» - “Ikkje sei et ord”, «Fine and Mellow» - «God som gull», «I Cover the Waterfront» - «Eg vandrar langs kaiane», «Them There Eyes» - «Dei augo der», «Lover Man» - «Kjæraste», «I’ve Got My Love to Keep Me Warm» - «Kjærleiken, han held meg varm», «Good Morning Heartache» - «God morgon, hjarte» og «Please Keep Me in Your Dreams» - «Drøym søtt om meg i natt» og Greenall har uten unntak makta å skape fantastisk poesi av gjendiktiningene sine. Hun har også en ro, oversikt og trygghet som mer enn antyder at det er en meget erfaren vokalist vi har med å gjøre, men så vidt jeg vet er dette Greenalls debut – imponerende.

Det skader sjølsagt heller ikke å ha med seg et kremlag fra Trondheim bestående av Bjørn Alterhaug på bass, Kåre Kolve på saksofon, Ernst Wiggo Sandbakk på trommer og Vigleik Storaas på piano – herrer som kan denne musikken ut og inn og som utstråler en type empati og musikalitet som Greenall vet å ta vare på.

«Eg vandrar langs kaiane» har blitt et unikt visittkort fra en svært spennende debutant som tør å gå egne veier og som lykkes veldig.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.