BLOGG SHOUT Maikensnattblogg: HILSEN HUFSA... (0)

Hippe salmer

Må salmer være trauste og kjedelige? Her kommer beviset på at svaret er et høyt og rungende nei.

Publisert

Håvard Lund
Blix by Lund
Turn Left/Musikkoperatørene

Håvard Lund er en 42 år gammel saksofonist, klarinettist, komponist og arrangør som tilhører det som ofte blir kalt den uhyre spennende mellomgenerasjonen i norsk jazz. Som mange av sine samtidige har nordlendingen sin formelle bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim og som et resultat av det var han også med i den første utgava av Farmers Market fra 1991 til 1996. Seinere har han også samarbeida med Frode Fjellheim i hans band Transjoik. Lund har også skrevet mye musikk for teater og han har vært institusjonsmusiker i Nord-Norge i mange år.

For to år siden kom han med cden “My Sister Said” sammen med Håkon Mjåset Johansen, Steinar Raknes og Vigleik Storaas – en ganske så straight jazz-utgivelse.

Med “Blix by Lund” får vi oppleve en helt annen side av Håvard Lunds talent. Initiativet til plata kom fra det klassiske MiNensemblet og bak det noe kryptiske bandnavnet skjuler Musikk i Nordland seg. Kvartetten, som består av fiolin, fløyte, cello/barytonsaksofon og fagott, søker hele tida nye musikalske uttrykk og her har Lund skrevet fersk musikk som henter impulser fra en rekke kilder, blant annet indisk musikk, norsk tradisjonsmusikk, klassisk musikk og jazz. Utgangpunktet for de musikalske tankene har hele tida vært noe av salmedikter Elias Blix’ store skatt – “Å eg veit meg eit land”, “Kling no, klokka”, “Med Jesus vil eg fara” og “No livnar det i lundar” er halvparten av låtene.

Sammen med kvartetten har Lund henta inn cellisten Svante Henryson, sangeren Unni Løvlid, den pakistanske fløytisten Akmal Quadri, tablaspilleren Jai Shankar og sangeren Sunanda Sharma. Sjøl spiller Lund utelukkende bassklarinett her.

Håvard Lund har gitt disse udødelige tekstene/salmene ei helt ny ramme som gjør at det nok en gang blir interessant å gå inn i dette stoffet. Møtet mellom et norsk og et pakistansk/indisk uttrykk, tilsatt usedvanlig vakkert og sterkt krydder, forteller oss at Håvard Lund har noe helt eget å bringe til torgs – vakkert, sterkt og unikt.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.