Helvetes ventemusikk

Det finnes god heavy metal. Det finnes god rock. Det finnes også dårlig. Og så finnes det Nightwish.

Publisert

Highest Hopes
The Best of Nightwish

Da gikk den første bort og tømte sin skål ut over jorden. Og vonde og farlige byller slo ut på de mennesker som bar dyrets merke og tilbad bildet av det.

Den andre engelen tømte sin skål i havet, og det ble til blod som av en død kropp, og alt liv i havet døde.

Den tredje tømte sin skål i elvene og kildene, og de ble til blod.

Den fjerde engelen tømte sin skål ut over solen. Da fikk den makt til å svi menneskene med ild, 9 og menneskene ble brent i voldsom hete.

Den femte engelen tømte sin skål over dyrets trone. Da ble dets rike lagt i mørke, og folk bet seg i tungen av smerte.

Den sjette engelen tømte sin skål i Eufrat, den store elven. Vannet i den tørket bort, så det kunne ryddes vei for kongene fra Østen.

Den sjuende engelen tømte sin skål ut i luften. Og det kom lyn og drønn og tordenbrak, og et jordskjelv som det ikke har vært maken til så lenge det har levd mennesker på jorden – så kraftig var det.

Nå er det bare syv engler i Bibelen, men hadde den åttende vært tilstede hadde det sannsynligvis stått noe som dette:

«Den åttende engelen satte på CD-spilleren. Da lød det en mektig ulyd rundt hele verden. Avmektig sang og ulyd fylte luften. Gud så ned på menneskene som vred seg i smerte og fikk sprengt sine ører. Menneskene spottet Gud for plagen som Nightwish var og ba på sine knær for at det hele skulle være slutt».

Nightwish er et rent mareritt. En salig blanding av opera, klassiske strykere og pompøs heavy metal. For seg selv er det muligens helt greit, men med hånden på hjertet og hendene over ørene er dette ikke mye musikk. Tarja Turunen har en god operastemme, Marco Hietala har en god rockerstemme på toppen, musikerne vet akkurat hva du gjør - og en og en sang kan muligens nytes som bakgrunnsmusikk til en skikkelig god skrekkfilm. Eller en og en sang går muligens an å nyte for seg selv også. Til sammen på en plate blir det helt feil.

For som et totalprodukt er Nightwish verken kreative nok eller flinke nok til å gjøre noe ut av det de driver med. Lumsk gjør muligens noe lignende i Norge, men de bygger opp interessante melodier og har en god kreativ bruk av musikkformen. At Nightwish er den ledende gruppen innenfor det som ikke kan kalles annet enn Opera Metal er i så fall en skam. Lumsk er ti ganger bedre.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!