Heftig møte

Hvis den svenske saksofonisten Mats Gustafsson er involvert, så vet vi det blir heftig.

Publisert

Fire! with Jim O’Rourke
Unreleased?
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Sammen med den tyske veteranen Peter Brötzmann, er Mats Gustafsson i mine ører den heftigste og minst kompromissøkende saksofonisten på denne kloden i alle fall. Med sin uendelige energi lar han det alltid stå til fra første spark og han kommer alltid opp med dypt personlige og originale budskap.

Rune Kristoffersen og hans Rune Grammofon har heldigvis en liknende filosofi. Han/de gir ut musikk på tvers av det meste og med Kim Hiorthøys ditto originale coverkunst, så har Rune Grammofon skapt seg et stort navn på de fleste kontinenter blant musikkelskere som garantert ikke bruker tida si på Melodi Grand Prix.

“Unreleased?” er Fire!s andre utgivelse på Rune Grammofon. Den første, “You Liked Me Five Minutes Ago”, kom for knappe to år siden og da var det kun trioen med elbassist Johan Berthling, som vi kjenner fra Sten Sandell Trio med Paal Nilssen-Love, og trommeslager Andreas Werlin fra den urhippe duoen Wildbirds & Peacedrums vi møtte sammen med Gustafsson. Denne gangen spiller sistnevnte barytonsaksofon, ofte som et primalskrik, men samtidig med mye dynamikk i uttrykket, samt elektrisk piano og live elektronikk.

Innspillinga er gjort i Tokyo i desember i fjor og med legendariske Jim O’Rourke fra ett av klodens mest spennende og originale “rockeband”, Sonic Youth, nok en gang mer enn hjertelig til stede sammen med Gustafsson. O’Rourke, som har slått seg ned i den japanske hovedstaden, bidrar både med sin gitar, som stort sett låter som alt annet enn gitar, samt synth og munnspill.

Musikken, som alle fire har ansvaret for, framstår som hypnotisk, psykedelisk, suggererende, faktisk ganske rytmisk og beatbasert og til sammen byr de oss et lydlandskap annerledes enn alt annet sansene våre har blitt utsatt for.

Fire! med Jim O’Rourke framstår nok som en slags våt drøm for mange med musikkpreferanser litt utenfor allfarvei. Det er bare å glede seg: Dette er annerledes, originalt og spennende i alle sine grenseland.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.