Heftig kamp!

Saksofon-dueller var et kjent fenomen for noen tiår siden. Her har to meget begava nordmenn tatt opp tradisjonen.

Publisert

Håvard Fossum – Børge-Are Halvorsen Qrt.
Examination of What
Losen Records/MusikkLosen

De som var til stede i Alexandra-kjelleren i Molde i 1963 da Dexter Gordon og Sonny Stitt møttes til “kamp”, snakker om det ennå og det er skrevet spaltemeter om den legendariske kvelden. Lester Young og Coleman Hawkins, Zoot Sims og Al Cohn, Sonny Stitt og Gene Ammons og Steve Grossman og Dave Liebman er noen av de andre duellantene som har satt varige spor etter seg i jazzhistoria.

De seinere åra har dette blitt en stadig sjeldnere konstellasjon og derfor er det ekstra hyggelig at vennene Håvard Fossum og Børge-Are Halvorsen har satt sammen en kvartett med Håvards bror Jens Fossum på bass og Håkon Mjåset Johansen på trommer der saksofon-duellene står i kø.

Nå skal det understrekes med en gang at dette er dueller i aller mest positive mening av begrepet. De to har på ingen måte til hensikt å spille hverandre i senk – de ønsker åpenbart å utfordre hverandre slik at de får mest og best mulig ut av hverandre. Og det greier de uten stans i løpet av de knapt 38 minuttene – noe kort kanskje – og åtte låter der Halvorsen har skrevet fem og Fossum resten.

Begge spiller både tenor og sopran og Halvorsen plusser også på med alt fra tid til annen. Uten piano eller gitar så blir det et åpent og luftig melodisk landskap vi blir invitert inn i. Begge lederne skriver vakre og svært så melodiske utgangspunkt i alt fra de sarteste ballader til de heftigste stå-på låter. Med broder Jens og ikke minst en av denne verdensdelens heftigste trommeslagere innenfor et slikt seinbop-uttrykk så groover dette noe vederstyggelig fra tid til annen.

Håvard Fossum og Børge-Are Halvorsen har befunnet seg i vannskorpa i det norske jazzmiljøet lenge. Her forteller de alle med åpne ører at de fortjener mye mer oppmerksomhet enn de foreløpig har fått.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.