Hardcore sykkeljazz

BMX forbindes vanligvis med heftige sykkelaktiviteter. Det kan det nå bli en forandring på!

Publisert

BMX
Bergen Open
NORCD/Musikkoperatørene

I 2006 etablerte gitaristen Thomas T. Dahl, trommeslager Øyvind Skarbø og tenorsaksofonisten Njål Ølnes den bassløse trioen BMX for å spille én konsert inspirert av trioen Motian-Frisell-Lovano. Det skulle heldigvis vise seg å bli så spennende og morsomt at samarbeidet har fortsatt og delvis blitt utvida også.

Dahl og Ølnes har ei fortid sammen med 10 år i bandet Dingobats og begge har sin formelle utdannelse fra den berømte jazzlinja i Trondheim. ”Unge” Skarbø har hatt begge som lærere og den gjensidige respekten har tydeligvis vært så stor at her framstår de som likeverdige partnere.

Sjøl om utgangspunktet var klart, så tok musikken raskt en egen retning. Spenningsfeltet mellom det komponerte og det improviserte og hva som slutter hvor og hva som starter hvor er viktig for de tre og hovedkomponist Ølnes skriver musikk som åpner for dette. Når de så har alliert seg med trompeter og stemmekunstner i særklasse, Per Jørgensen, som stortrives i slike landskap, så er utgangspunktet for langt framskredne musikalske samtaler voldsomt til stede.

Jørgensen blei med første gang for en konsert under Nattjazz i 2007. Det var så vellykka at de har turnert som kvartett ved flere anledninger seinere og i april i år gikk de i studio i Bergen og resultatet har blitt en dobbelt-cd med delvis komponert musikk og musikk delvis spontant unnfanga.

”Bergen Open” – oppkalt etter den lokale tennisturneringa (bra at jazzen styrer før idretten tar ungdommen ¿))) – er et unikt og spennende møte med en ny konstellasjon for de fleste med meget dyktige, men altfor lite hørte musikanter. BMX føyer seg inn i rekka av nye, usedvanlige interessante og originale band vi har vært bortskjemt med i flere tiår nå.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!