Grenseløst

Når tre av våre mest søkende musikanter kaster loss blir det ofte noe helt for seg sjøl.

Publisert

Humcrush with Sidsel Endresen
Ha!
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Tangentmaestro Ståle Storløkken og tromme- og elektronikkguru Thomas Strønen har samarbeida helt siden de traff hverandre på jazzlinja i Trondheim på 90-tallet. Etterhvert oppstod duoen Humcrush i et musikalsk skjæringspunkt der det meste var tillatt og der referansene var mange og rammene vide. Her skulle det søkes og forskes for at “ny” musikk skulle oppstå og gjennom de tre første utgivelsene til bandet er det lett å slå fast at Humcrush har lykkes i sitt forskningsarbeide.

I 2006 debuterte Humcrush under Moldejazz sammen med vokalisten, eller rettere sagt stemmekunstneren, Sidsel Endresen. Hvem sin idé det var vet jeg ikke, men uansett var den svært så god. Det mente tydeligvis de involverte også og fra tid til annen har de kommet sammen siden den gang også – blant annet under jazzfestivalen i Willisau i Sveits i fjor der denne innspillinga er henta fra.

De ni “låtene”, som for sikkerhets skyld heter “Ha! 1-9”, er garantert unnfanga der og da – og vil aldri bli spilt igjen! Dette er elektronikajazz – i mangel av en bedre definisjon – av svært sjelden kaliber der alle de involverte tar med seg sine instrumentale mesterskap, sine usedvanlige evner til å lytte og ikke minst sin empati til å utfordre seg sjøl og de andre – og oss.

Endresens unike “språk” og stemmebruk åpner stadig nye dører og bedre omgivelser enn Humcrush kan hun nesten ikke få. I mine ører er hun nå blant klodens aller meste spennende stemmekunstnere og Humcrush hører hjemme på det samme nivået.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!