Foto: (Pressefoto)

Gøy på landet

Med sitt tredje vitnesbyrd bør In The Country ta steget opp i den ypperste verdenseliten.

Publisert

In The Country
Whiteout
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Morten Qvenild har rukket veldig mye i løpet av sine 30 første år. Årsaken er sjølsagt at vi har med en usedvanlig talentfull og dyktig pianist, komponist og bandleder å gjøre.

Kongsbergs store sønn har både gjennom samarbeid med sin lærer Jon Eberson fra Musikkhøgskolen, med supergruppa National Bank, med Jaga Jazzist, Susanna & The Magical Orchestra, Solveig Slettahjell og ikke minst med trioen In The Country fortalt oss at vi har med en så allsidig og original stemme å gjøre at vi venter med voldsom spenning hver gang han kommer med noe nytt.

«Whiteout» er In The Countrys tredje utgivelse etter at trioen blei kåra til kongerikets største jazztalent for noen år siden. Begge de to første holdt meget høy kvalitet og la det være klokkeklart med en gang: Det gjør på alle vis «Whiteout» også.

Sammen med bassist Roger Arntzen og trommeslager Pål Hausken fortsetter Qvenild å skape lydlandskap ut av sistnevntes komposisjoner som er så vakre, sterke, tøffe og originale at ingen andre kunne gjort akkurat dette. I tillegg har de tre fått assistanse av Jaga Jazzist-kollega Andreas Mjøs på gitar og vibrafon på noen av spora.

Musikken er i stor grad skrevet som takk for prisen Qvenild fikk fra festivalen i sin hjemby Kongsberg sommeren 2007.

Den er vakker, dvelende, melodisk, groovete og aldri likegyldig. Qvenilds hyllest til «Mother», der han også synger, er spesielt sterk og emosjonell. Hvis noen får assosiasjoner til både Keith Jarrett og Esbjörn Svensson så skjønner jeg det, men dette er likevel så voldsomt Morten Qvenild og In The Country.

Jeg mente det var verdensklasse over den forrige utgivelsen, «Losing Stones, Collecting Bones». Når så bandet og musikken har tatt ytterligere steg denne gangen, så snakker vi vel om verdensherredømme nå?

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!