Foto: Micke Keysendal

Full fyr i teltet

Det svenske gigantorkesteret Fire! Orchestra – med 28 medlemmer – er enkelt og greit noe av det heftigste som finnes av musikalske organismer.

Publisert

Fire! Orchestra
Enter
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Trioen Fire! så dagens lys i 2009 og har hele tida bestått av bassisten Johan Berthling, saksofonisten Mats Gustafsson og trommeslageren Andreas Werliin. Det betyr tre av nabofolkets aller heftigste avantgardister det være seg i jazz, punk, rock eller hva det skulle være i band som The Thing, Tape og Wildbird and Peacedrums. Trioen har gitt oss fire unike visittkort i form av cder. To aleine og to sammen med henholdsvis Jim O´Rourke og Oren Ambarchi.

Rundt 2011 kom den spinnville ideen om å lage et stort Fire! og etter mye jobb, vil jeg anta, så Fire! Orchestra dagens lys med 28 medlemmer!!! De tre inviterte med seg kremen av svenske modernister: tre stemmekunstnere, fire trompetere, en trombonist, en tubaist, seks saksofonister, tre gitarister, to tangentherrer, en elektroniker, to bassister og to trommeslagere. I fjor ga de oss live cden «Exit», mens etter årets vinterturné, blant annet to dager i Oslo, satte de av en dag i Göteborg til bandets første studioinnspilling.

Musikken er komponert av de tre i Fire! pluss vokalisten Mariam Wallentin – sistnevnte har også skrevet tekstene. Blåsearrangementene er skrevet av trombonisten Mats Äleklint og bandet blir dirigert av Mats Gustafsson.

«Enter» er en slags suite i fire deler som inneholder det meste. Stemninger, rytmer, teksturer og dynamikk i bøtter og spann. Tunge rockegroover ligger under tekstene til Wallentin, mens plutselig tar frijazzen og støyen over – alt sammen kobles sammen til en totalitet mitt sanseapparat aldri har vært utsatt for tidligere i alle fall. Når så Fire! Orchestra består av kremen av svenske jazzsolister, så er kvaliteten på det vi får servert på det området også intet mindre enn formidabel.

Hvordan det har vært mulig å få sammen mastodonten Fire! Orchestra er nesten ubegripelig. Det er bare å juble over at det har gått og så får vi krysse fingre og tær for at det er mulig å holde giganten sammen i framtida også. Musikken de gir oss er nemlig intet mindre enn fantastisk og enestående.