FRIE EKSKURSJONER

To musikalske dialoger og en monolog står på denne fristende menyen. Smaker godt gjør det også.

Publisert

Evan Parker & Joe McPhee
What/If/They Both Could Fly
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

James Plotkin & Paal Nilssen-Love
Death Rattle
Rune Grammofon/Musikkoperatørne

Eldbjørg Raknes
Open
My Recordings/Musikkoperatørene

To saksofonister/en pockettrompeter, en gitarist, en trommeslager og en stemmekunstner står for disse tre utfluktene. En konstellasjon er ny, en går tilbake i tid og så har Eldbjørg Raknes jobba med seg sjøl siden hun var født!

De to frijazzlegendene Evan Parker (tenorsaksofon) og Joe McPhee (pockettrompet og sopransaksofon) gjorde sin første innspilling sammen i 2000 - "Chicago Tenor Duets". I fjor, i en alder av henholdsvis 68 og 73, møttes de to igjen på Kongsberg-festivalen. Nå får alle som ikke var til stede der også med seg samtalene mellom to av de viktigste stemmene innnen dette uttrykket på begge sider av Atlanterhavet.

La det overhodet ikke være noen som helst tvil: Dette er totalt fritt improvisert musikk der ei historie og en kultur er tatt med inn i møtet og der samtalene flyter så lett og uanstrenget som vel tenkelig. Som hos to gamle venner med åpne sinn, så er det humor, "krangling" og meningsfull tankeutveksling - fra bortimot stillhet til et helvetes leven flytter de seg på svært kort tid. Evan Parker og Joe McPhee er fortsatt to sentrale frijazzstørrelser med mye usagt.

Møtet mellom den amerikanske gitaristen James Plotkin og the hardest working man in the drum business, Paal Nilssen-Love, er det nye "bandet" her. Plotkin hadde mastra noen av Nilssen-Loves tidligere skiver, men de hadde ikke fysisk møttes før i april i fjor. I desember, etter PNL hadde avslutta en USA-turné med et annet band, kom de to sammen til en fire timers session som førte til "Death Rattle". Her blir det ikke akkurat spart på noe! Plotkin har et aggresivt, ekstremt gitaruttrykk med røtter til undergroundmusikken fra 80-tallet da han sjøl var med å stifte metall/industri-bandet OLD. Som solo-artist har han bidratt til band som Scorn, Khanate, Phantomsmasher, Khlyst og Jordis - som uten unntak har passert under min radar. New metal, dark ambient, industrial, noise, grindcore og drone rock er på ingen måte ukjente begreper for Plotkin som hadde ønska å spille med Nilssen-Love i over ti år. Han hadde hørt PNL med Scorch Trio i en turnébuss og han kunne ikke fatte at det bare var en trommeslager involvert.

De intense stemmene fant sammen med gang og har laga et bombenedslag av ei skive. Sjøl om dette er fritt fram, så har de en visjon med det de serverer oss som bare mange tiår med erfaring kan gi. De som ønsker seg et energipåfyll kan bare melde seg ved pumpene umiddelbart og den festivalarrangørene som sikrer seg duoen, kan slå seg på brystet å si at det var her de spilte først.

Eldbjørg Raknes blir meir og meir seg sjøl. Hun har vært med oss i rundt to tiår og har aldri stått stille. Fra å være en relativt tradisjonell jazzvokalist, har hun nærma seg et stadig friere og åpnere landskap og mer korrekt tittel enn "Open" er vanskelig å finne. Sammen med medmixer og medprodusent Audun Kleive, har Raknes benytta stemma si pluss live sampling, perkusjon og melodika på et vis som gjør at dette ikke kan sammenliknes med noe annet eller noen andre. Jovisst, slekter hun på Sidsel Endresen når det gjelder modighet og retningssans, men som i Endresens ånd, så gjør Raknes alt på sitt eget vis. Denne musikken dreier seg om rom, omgivelser, møter og mennesker. Det er få om noen tradisjonelle referansepunkter her - og du verden så godt det gjør med frisk luft.

Fritt fram for kreativ galskap og skapervilje og skaperevne. Det er bare å åpne slusene for heftig påfyll!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!