Fra Dombås til supergruppe

Tangentmagiker Ståle Storløkken fra Dombås har slått seg sammen med tre meritterte herrer fra tre andre land og laga musikk ingen andre er i nærheten av.

Publisert

Box
Studio 1
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Da skribenten og filmskaperen Philip Mullarkey skulle finne folk til å skape musikk til sitt kunst/film-prosjekt [box], la han ikke lista akkurat lavt. Han søkte etter musikanter han visste kunne skape noe unikt og, sjøl om de aldri hadde spilt sammen før, mer enn ante Mullarkey at han ville få noe helt spesielt fra sin utvalgte.

Sammen med Storløkken som mange kjenner fra Supersilent, Terje Rypdal Skywards, Bol, Audun Kleive’s Generator X og andre originale settinger, finner vi den finske gitaristen Raoul Björkenheim med fartstid fra sin landsmann Edward Vesala, via amerikanerne Bill Laswell og Ronald Shannon Jackson til Scorch Trio med Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love. Vi snakker om en musikant som henter like mye fra Jimi Hendrix som fra frijazz- og støyloftet.

Den amerikanske elbassisten Trevor Dunn, som var med og stifta Mr. Bungle, og har jobba med folk som John Zorn, Marc Ribot og The Kronos Quartet, er blant down town-scena i New York sine mest etterspurte musikanter. Den svenske trommeslageren Morgan Ågren satt inn med Frank Zappa mens han fortsatt var tenåring og er kjent for sitt arbeid med Mats/Morgan Band og The Flesh Quartet.

Musikantene møttes for første gang i Atlantis Studio i Stockholm for to dager med innspilling uten at noe var planlagt på forhånd. De som aner en viss link til Supersilent, tar på ingen måte feil. Tenkingen er på mange vis den samme, men siden tre av musikantene kommer fra helt andre steder, blir også musikken helt annerledes.

Vi blir servert seks «låter» – uten tittel må vite, bare med nummer – der de fire åpner ørene og sikkert andre sanser også på et svært sjeldent vis. Innspillinga er gjort direkte til analog tape og har ikke vært redigert i ettertid – dette er rått og ekte.

Dette er tøff og uforfalska musikk med røtter i jazz, rock, støy, elektronika og samtidsmusikk. Det er kun disse fire musikantene som kunne ha skapt denne musikken og er du så heldig at du får høre de i levende live en gang, kan du være sikker på at det låter helt annerledes.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!