For et møte!

Det kommer ikke som noen overraskelse at trioen Elephant9 sørger for luft i luka. Nå har de fått svenskehjelp på toppen!

Publisert

Elephant9 with Reine Fiske
Atlantis
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Elephant9 oppstod i 2006 og har siden starten bestått av elbassisten og gitaristen Nikolai Hængsle Eilertsen, sikkert mest kjent fra Bigbang og National Bank, Torstein Lofthus, Shining og «alle» som trenger en perkusjonist i toppklasse, på trommer og ikke minst tangentguru Ståle Storløkken, med lang fartstid fra blant andre Terje Rypdal, Motorpsycho-samarbeid, Supersilent og Humcrush, på det som er av tangenter. Dette er bandets fjerde utgivelse og i 2010 fikk de Spellemannpris for «Walk the Nile».

Hængsle Eilertsen og Storløkken har delt broderlig på ansvaret for utgangspunktene og på fire av de sju låtene er også gitarist Reine Fiske, som mange vil kjenne igjen fra de svenske kultbandene Dungen, The Amazing og Träd, Gräs och Stenar, mer enn hjertelig tilstede.

Som ved tidligere møter framstår Elephant9 som et urheftig kollektiv som henter like mye fra rocken som fra improvisert musikk. Det har blitt hevda at Elephant9 har henta elementer fra Tony Williams’ Lifetime, Deep Purple, Brian Auger og Emerson Lake & Palmer så vel som fra Miles Davis’ univers tidlig på 70-tallet. Jeg har ingen problemer med å slutte meg til alt dette, samtidig som det må understrekes at Elephant9 er utstyrt med et uttrykk som hører noe så vanvittig hjemme i 2012. Fiske er en moderne gitarist med et voldsomt trøkk og personlighet i det han foretar seg og noen ganger kan han minne om både jimi Hendrix og Terje Rypdal. Kanskje ikke så rart siden Fiske er en stor Rypdal-tilhenger. Han er på alle vis med på å ta Elephant9 med til steder bandet aldri har vært før.

Tre av våre aller beste musikanter, uansett sjanger, fra den berømte mellomgenerasjonen forteller oss nok en gang at de er i stand til å gi oss urheftig musikk i ypperste verdensklasse. Elephant9 er en musikalsk organisme av en annen verden og Reine Fiske passer utmerket inn i den.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!