Flott oppsummering

Jan Berger har til og fra vært en sentral musikant i norsk jazzliv i 50 år. Her får vi glimt fra hele perioden.

Publisert

Jan Berger
Ego Trip
Ponca Jazz Records/Musikkoperatørene

Mange tar turen til platestudio så snart de har fått et instrument i hånda. Slik er det ikke med Jan Berger – han venta like godt til han runda 66 før han ga ut sin første plate under eget navn. Når bortimot 50 av disse åra har vært i jazzens tjeneste så betyr det at han har noe å melde.

Grunnen til at mange ikke vil nikke gjenkjennende til navnet Jan Berger er at han i noen år har lagt bort gitaren og jazzen til fordel for jobb i næringslivet. Dessuten har han bodd i Frankrike siden begynnelsen av 90-tallet og bare sporadisk spilt her hjemme med sin klassiske Skau-gitar.

Nå nyter Berger tilværelsen ved Middelhavskysten og spiller så ofte han kan. Dessuten har han samla sammen en rekke opptak fra hele sin karriere og det hele begynner i 1959 og avsluttes med innspillinger gjort tidligere i år.

Vi snakker om en uhyre smakfull gitarist med tilhørighet i mainstream/bebop-land. Vi har med en musikant å gjøre som lytter til sine omgivelser og krydrer der det trengs og som støtter opp der det er påkrevd.

Vi får høre Berger i alt fra trickinnspillinger og solotapning til samarbeid med store deler av norsk jazzelite: Erik Amundsen, Arild Andersen, Odd Børretzen som på sitt personlige vis forteller om sin jazzfascinasjon, Laila Dalseth, Ditlef Eckhoff, Helge Hurum, Egil Kapstad, Karin Krog og Erling Wicklund er noen av de viktigste.

Personlig har vi stor forståelse for at Berger tilbringer tida si i strøket mellom Nice og Cannes. Likevel er det å håpe at han tar turen hjem fra tid til annen og tar med sin Skau-gitar. I påvente av det er det bare å hygge seg med «Ego Trip» - som på ingen måte er det. Denne utgivelsen er derimot en viktig dokumentasjon av en nesten glemt del av norsk jazzhistorie.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!