First we take Berlin

Kvartetten Die Enttäuschung er noe av det hippeste tysk har hatt å by på – lenge. Slik er det fortsatt.

Publisert

Die Enttäuschung
Vier Halbe
Intakt Records/MusikkLosen

Helt siden slutten av 90-tallet har de meget allsidige og dyktige herrene Axel Dörner (trompet), Uli Jennessen (trommer), Rudi Mahall (bassklarinett og barytonsaksofon) og Jan Roder (bass) hatt ei svært hyggelig og kreativ leikegrind de har kalt Die Enttäuschung – noen som løst oversatt betyr noe i retning av ikke-lureri. Hvis det er riktig forstått så er det akkurat det bandet holder på med: De driver med ekte vare og lurer verken seg sjøl eller noen av oss andre.

Her hjemme har vi møtt de fire Berlin-musikantene enten i denne konstellasjonen eller sammen med Alexander von Schlippenbach i hans unike Monk-prosjekt eller, for Dörner og Mahalls del, i Ole Morten Vågans drømmeband, The Deciders.

Dette er kvartettens tredje utgivelse på det meget oppegående sveitsiske selskapet Intakt Records. De godt og vel 70 minuttene består av 21 låter skrevet av alle fire – hver for seg. Det betyr at låtene er relativt korte – fra vel to til vel fem minutter – og i sitt foretrukne fribop-landskap er alle meget dyktige til å få sagt det de skal på knapp tid. Her er det ikke snakk om liring uten mål og mening.

Det sier seg sjøl at dette er musikanter som kjenner hverandre svært godt etter hvert og det bærer da også musikken tydelig preg av – alle vet hvor de andre vil og her er det all mulig hjelp å få på veien dit. Noen av soloutfluktene foregår individuelt, noe foregår kollektivt – uansett er de fire like komfortable.

Die Enttäuschung er i mine ører noe av det mest originale og spennende som finnes på det europeiske jazzkartet. “Vier Halbe” er en meget god bekreftelse på det.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!