Foto: Tyler Olson

Et unikt univers

Christian Wallumrød har med sin musikk nok en gang skapt et landskap som er ytterst personlig.

Publisert

Christian Wallumrød Ensemble
Fabula Suite Lugano
ECM/Grappa/Musikkoperatørene

Pianisten, tangentbehandleren, komponisten og bandlederen Christian Wallumrød er en av Kongsbergs store musikksønner. Lillesøster Susanna og tangentstorhet Morten Qvenild er to av de andre døtrene/sønnene. Hva den lokale jazzfestivalen har betydd for disse originale sjelene er sjølsagt vanskelig å si, men det er utvilsomt spesielt at alle disse tre – og flere til – kommer fra et så lite sted.

Christian Wallumrød har sin formelle bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim der han traff andre søkende sjeler som Trygve Seim, Arve Henriksen og Per Oddvar Johansen. De har alle blitt tatt inn i ECM-varmen og har vært med å prege nyskapende norsk og europeisk jazz/samtidsmusikk de seineste 10 åra.

Wallumrød har bidratt på en rekke innspillinger på det prestisjetunge tyske selskapet ECM og «Fabula Suite Lugano» er den fjerde med hans eget ensemble - «Sofienberg Variations» kom i 2001, «A Year from Easter» i 2004 og «The Zoo Is Far» i 2007. Bandet består nå av Per Oddvar Johansen på trommer, perkusjon og klokkespill, Gjermund Larsen på fele, hardanger-fele og bratsj, Eivind Lønning, som har erstatta Arve Henriksen siden sist, på trompet Tanja Orning på cello og sveitsiske Giovanna Pessi på barokk-harpe.

Her møter vi de seks i et usedvanlig nært samarbeid med ECM-sjef Manfred Eicher – vil jeg tro – i studio i Lugano i Sveits. Wallumrød har skapt 14 skisser som denne usedvanlige besetninga gir et unikt liv. Dessuten spilles en sonate av Domenico Scarlatti og i tillegg tre små snutter av Johansen, Larsen og Lønning og Orning og Pessi.

Vi møter Wallumrød og hans ensemble i et landskap som henter minst like mye fra barokkmusikk, samtidsmusikk, etniske utgangspunkt både fra nord og fra Asia og musikalsk minimalisme som fra jazz.

Det fører til et åpent, dypt personlig, litt mørkt, litt lyst, underfundig, søkende og alltid spennende musikalsk kart der det er mulig å finne uoppdage nyanser hver eneste gang. Ingen andre enn Christian Wallumrød kunne ha laget denne musikken.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!