En dobbelt Lode

Ingrid Lode er en av kongerikets aller mest lovende vokalister. Her følger to strålende bevis på det.

Publisert

Billy Fy
Song
Øra Fonogram/Musikkoperatørene

Kobert
Off the Hook

Til tross for at Ingrid Lode, opprinnelig fra Fræna utenfor Molde, ikke har rukket å bli 30 år ennå, så har hun allerede fortalt oss ved flere anledninger og i flere band at hun har usedvanlig mye på hjertet som skal bli særdeles spennende å følge i åra som kommer. Billy Fy og Kobert er to beslektede, men likevel forskjellige eksempler på det.

Billy Fy er en ganske så fersk kvartett befolka av noen av landets aller beste jazzmusikere: Tangentsjef, her på ymse synther, Maria Kannegaard har skrevet all musikken, mens Lode har ansvaret for tekstene. Nils-Olav Johansen (gitar) og Thomas Strønen (trommer og samples) er på alle slags vis med på å skape det unike lydbildet.

Sjøl om jazzelementene fortsatt er til stede, så er dette et band som gir oss avansert symfonisk synthpop der Stereo Lab og Depeche Mode helt sikkert er blant inspirasjonskildene. Musikken er stemningsfull, krevende og spennende og Ingrid Lodes nydelige og luftige stemme med klokkeklar diksjon kler uttrykket perfekt.

Trioen Kobert med Daniel Formo på orgel og synther, Erik Nylander på trommer, gitar og indisk tabla beat box i tillegg til Lode på vokal og diverse effekter, har vært Lodes mest sentrale musikalske stasjon i flere år. Denne gangen har bandet gått en ny vei for å fortelle oss hvem de er anno 2011. De fikk med seg monstergitarist Stian Westerhus på turné i fjor sommer og, ikke overraskende, førte det til at musikken blei spontant unnfanga underveis. Det eneste som lå fast var Lodes tekster.

Da bandet gikk i studio i februar i år, uten Westerhus, huska de tre musikken på hvert sitt vis og det har ført til et åpent, luftig og unikt lydbilde. Tekstene og temaene, som er inspirert av TV-serien ”In Treatment”, har Lode kokt ned til hva det er å lytte. Svaret er så enkelt, men likevel så vanskelig som dette: Kjærlighet og ærlighet – som også Jan Eggum har kalt sin trilogi som har kommet ut i løpet av 2011.

Ingrid Lode mener sjøl at ”Off the Hook”, som kun gis ut digitalt, er det beste hun har gjort. Vi har ingen problemer med å støtte henne i det. Med sin perfekte engelskuttale og tidligere nevnte diksjon i superklassen, så får hun fortalt historier med tekstene sine som få andre. Pila har pekt voldsomt opp bare i løpet av få år for Ingrid Lode, men hun har fortsatt det aller meste av karriera foran seg. Den kan bli usedvanlig spennende.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!