En av de store

For få kjenner til saksofonisten Carl Magnus Neumanns storhet. Nå er det mulig å gjøre noe med det.

Publisert

Carl Magnus Neumann
Live at Kongsberg and Other Unreleased Works
Plastic Strip/Musikkoperatørene

Den etterhvert 63 år gamle Carl Magnus – mest kjent som Calle – Neumann har ikke alltid spilt korta sine like smart. Det er også grunnen til at han ikke har fått den anerkjennelsen han fortjener og at alt for få yngre jazztilhengere ikke kjenner hans mesterskap.

Etter at Neumann reiste verden rundt som sjømann på begynnelsen av 60-tallet, kom han tilbake til Oslo og kjøpte seg ny saksofon og ny dress og i løpet av kort tid var han en svært så sentral mann i en rekke musikalske sammenhenger. Han spilte alt fra rhythm and blues, soul og blues – og ikke minst jazz – og legendariske Club 7 var et viktig sted for Calle og han for Club 7.

Mange fra musikergenerasjonene som fulgte har regna Calle Neumann som et like stort talent og som en like stor inspirasjonskilde som Jan Garbarek. Det sier mye om hvilken status han hadde og har – i en viss grad – og disse opptakene fra 1970, 1974 og 1981 forteller oss hvorfor.

Calle Neumann var på denne tida i besittelse av en tone og en inderlighet i altsaksofonen og i uttrykket sitt som kunne ha ført han til internasjonal stjernestatus. Hans fantastiske melodisans er neste uovertruffen og vi får mange eksempler på den her.

Vi får møte han sammen med andre norske storheter som trommeslager Jon Christensen, en 21 år gammel Jon Eberson på gitar og bassist Terje Venaas. Sentralt står Neumanns bestillingsverk til Kongsberg-festivalen i 1981 der Fred Nøddelund skrev arrangement for fire celli, mens Neumann og pianist Ola Calmeyer, bassist Kay Hartvigsen og trommeslager Tom Olstad utgjorde ”jazzbandet”. Live-opptakene fra Kongsberg åpner dette ballet og er en voldsom manifestasjon på hva og hvem Calle Neumann var og hvor han kunne ha gått hvis alle korta hadde blitt lagt riktig. Vi snakker om en komponist av stor klasse, men ikke minst en altsaksofonist på aller øverste hylle også målt med internasjonale ører.

I dag bor Calle Neumann ved Risør og preger dessverre ikke verken det nasjonale eller internasjonale jazzmiljøet. Han jobber hele tida med musikk og vi ser fram til at han gir lyd fra seg igjen – inntil det skjer er det veldig mye å glede seg over på dette gjenhøret.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.