Foto: (Rune Grammofon/Musikkoperatørene)

Elefant i full fart

Med «Walk the Nile» tar Elephant9 nok et steg mot toppen.

Publisert

Elephant9
Walk the Nile
Rune Grammofon/Musikkoperatørene

Når elbassist Nikolai Hængsle Eilertsen, trommeslager Torstein Lofthus og tangentmagiker Ståle Storløkken slo sine putler sammen, så lå veldig mye til rette for at dette skulle bli en trio av det urheftige slaget. Debuten ga oss en powertrio med røtter i jazz, rock, psychedelia, funk og prog og oppfølgeren gir oss mer av det samme – om mulig enda heftigere.

De tre involverte har de siste åra vist seg som noen av verdensdelens til dels tøffeste musikanter – nesten uansett sjanger. Med fartstid fra band og retningsgivere som Supersilent, Terje Rypdal, Nils Petter Molvær, Bigbang, National Bank, Shining og gudene vet hva, så sier det seg sjøl at her er det samla en erfaringsbakgrunn av en annen verden og de tre er så voldsomt i stand til å forvalte rikdommen sin.

Med utgangspunkt i Storløkkens komposisjoner, Hængsle Eilertsen har skrevet ei låt, og Dovres store sønn sitt arsenal av analoge tangentinstrumenter, så gir Elephant9 oss et sound, et trøkk og en inderlighet som er sjelden. Hængsle Eilertsens basspill groover i stadig større grad og mer allsidig, tøff og kompromissløs trommeslager enn Torstein Lofthus vet jeg ikke hvor finnes – uansett på kloden.

Ståle Storløkken er en av mine favorittmusikanter. Han er i besittelse av et musikalsk sinn som er sjeldent og han styrer sitt musikalske laboratorium på et vis som ikke kan sammenliknes med noen andre. Med Elephant9 tar disse tre herrene og plasserer seg på verdenstoppen i en sjanger som heldigvis er vanskelig å båssette, men musikkelskere fra både jazz- og rockevereden kan i alle fall bli enig om at dette neppe kan bli så mye tøffere.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!