Drømmeskaperen

Nils Petter Molvær har hele si karriere vært en stemningsskaper av rang. Nå er han det i større grad enn noensinne.

Publisert

Nils Petter Molvær
Switch
OKeh Records/Sula Records/Sony Music

Helt siden et større publikum fikk ørene opp for trompeter Nils Petter Molvær på midten av 80-tallet med supergruppa Masqualero der veteranene Arild Andersen og Jon Christensen inviterte med seg Jon Balke, Tore Brunborg og Molvær fra de «neste» generasjonene, har sistnevnte støtt og stadig fortalt oss at han har noe nytt å melde og at han gjør det med ei unik stemme.

Som soloartist kom det store gjennombruddet med «Khmer» i 1997. Molvær tok oss med inn i et åpent, luftig og ambient landskap der han miksa sjangre på et vis som viste oss at han både kunne og ville stake ut sin egen kurs. Slik har det fortsatt siden den gang og med «Switch» forteller han oss at han fortsatt søker – og finner.

Helt siden «Khmer» har gitarister spilt ei viktig rolle i Molværs lydverden. Roger Ludvigsen, Morten Mølster og ikke minst Eivind Aarset først og seinere Stian Westerhus har vært viktige medspillere og medutviklere av The Molvær Sound. Nå er det kongerikets mest benytta musikant, Geir Sundstøl, med sine allehånde strengeinstrumenter, ikke minst med sin pedal steel gitar, som er en viktig premissleverandør og som sørger for at musikken til Nils Petter Molvær anno 2014 låter akkurat som før – men helt forskjellig!!!

Trommeslager, og på en rekke andre instrumenter også, Erland Dahlen, tangentmaestro Morten Qvenild og programmerer Jon Marius Aareskjold spiller også superviktige roller i unnfangelsen av soundet og musikken – Molvær vet hvem han skal kalle på for å få det slik han har hørt musikken før den er spilt.

Med sin umiskjennelige signatursound på trompeten – noen få her på kloden makter å skape sitt eget sound og Molvær er en av dem – og sine luftige, åpne låter som er mer tilgjengelige, vakre, sakteflytende og groovete enn noen gang, snakker Molværs instrumentalmusikk til et publikum som gjerne kan befinne seg langt utenfor jazzens kjernepublikum. Han er en mester i å skape stemninger, drømmer og ta oss med på ekskursjoner både gjennom låtene, lydbildene og ikke minst trompetspillet sitt og med «Switch» forteller han oss at han er like søkende og spennende som da han ga oss «Khmer» for nesten 20 år siden.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.