Det swinger av Prøysen

Fire av våre beste jazzmenn og selveste Nora Brockstedt hyller ikonet Alf Prøysen på vakkert og originalt vis.

Publisert

Fire Fyrer
Prøysen Goes Jazz
Curling Legs/Musikkoperatørene

For et par år siden fant heldigvis bassisten Sigurd Hole, gitaristen Frode Kjekstad, trommeslageren Espen Rud og trombonisten og vokalisten Torbjørn Sunde ut at de ville lage jazzversjoner av noe av den flotteste musikkskatten vi har her i landet – den som Alf Prøysen skapte. Sjøl om Hole og Sunde kommer fra hår si sie tåu Mjøsa og kanskje har et ekstra spesielt forhold til n’Alfs udødelige musikk, så har vi alle, generasjon etter generasjon, et nært og kjært forhold til både musikk- og tekstuniverset til Prøysen (1914-1970).

Etter å ha spilt sine versjoner ute blant folket i en periode, blei heldigvis også ideen om å lage plate av det hele og dermed dokumentere det for evigheten unnfanga. Det er sjølsagt modig gjort å gi seg i kast med denne nasjonalskatten, men disse meget velkvalifiserte herrene fra mange generasjoner har gjort det med en finfølelse og respekt som garantert Prøysen ville ha applaudert. På piano er også den altfor lite hørte Ole Henrik Giørtz hjertelig tilstede på noen av spora og et annet ikon, kanskje Prøysen-tolkeren fremfor noen, Nora Brockstedt, synger duett med Sunde på «Mari du bedåre» og «Trassvisa hennes Tora». I en alder av nesten 90 år imponerer hun voldsomt – ingen kan Prøysen som henne og nok en gang forteller hun oss at hun er en jazzvokalist av klasse med en timing og frasering som få kan matche.

En som faktisk kan matche henne på disse områdene er faktisk Torbjørn Sunde – han har også dialekta inne uten å måtte «gjøre» seg til. Han og den ustoppelige veteranen Espen Rud har også ansvaret for de flotte arrangementene som tar med låter som «Å, den som var en løvetann», «Blåklokkevikua», «Helene Harefrøken», «Slipsteinsvæilsen» og «Hompetitten», som avslutter festen på et herlig vis med Rendalens store sønn Sigurd Hole i spsissen, inn i en ny verden.

Alf Prøysens skatt vil sjølsagt leve for alltid. Det at Fire Fyrer nå har hatt deler av den og gjort den på sitt vis, vil forhåpentligvis føre til at stadig nye musikkelskere fra mange generasjoner vil få ørene opp for denne enorme skatten. Det fortjener både musikken, Prøysen og Fire Fyrer.

Tor Hammerø – 5 prikker

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!